Papa Francisc a anunțat că se va vaccina împotriva COVID-19 săptămâna viitoare și chiar și-a făcut programare în acest sens, potrivit Mediafax.
„Cred că din punct de vedere etic toată lumea ar trebui să ia vaccinul. Este o alegere etică, deoarece nu te joci doar cu sănătatea ta, cu viața ta, ci și cu viața al altora”, a spus Suveranul Pontif într-un interviu acordat postului TV Canale 5.De altfel, Papa a anunțat că Vaticanul va lansa propria campanie de vaccinare împotriva coronavirusului. Statul Vatican are aproximativ 450 de cetățeni, inclusiv Papa Francisc.
În România, deși au existat apeluri către cultele religioase să promoveze vaccinarea în rândul populației, bisericile rămân sceptice. Într-un comunicat al Patriarhiei Române se arată că aceasta ”prețuiește știința medicală”, dar lasă la latitudinea fiecărui cetățean opțiunea de a se vaccina sau nu și sugerează că e nevoie de mai multă informații.
„Poziția Patriarhiei Române, care prețuieste știința medicală și multele beneficii ale acesteia, a fost și rămâne una favorabilă vaccinarii, subliniind însă constant necesitatea esențială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimțământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor și a riscurilor, asumarea responsabilității concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătății persoanei vaccinate”, se precizează în comunicatul remis presei în 18 decembrie 2020.
Între timp, printr-un alt comunicat remis în 8 ianuarie, Patriarhia arată că a cerut și primit de la Comitetul național pentru coordonarea activităților de vaccinare mai multe informații privind vaccinul Pfizer-BioNTech și va disemina acele informații în parohii, pentru ca oamenii să poată decide ”în cunoștință de cauză dacă doresc să se vaccineze”.
Contactați de Servus, Cluj!, reprezentanții Mitropoliei Clujului spun că poziția privind vaccinarea este aceeași transmisă de Patriarhia Română.
La rândul său, Părintele Teodor Lazăr, care slujește la Catedrala Greco-Catolică din Cluj-Napoca, este sceptic cu privire la vaccin și spune că nu și-ar îndruma deocamdată enoriașii să se vaccineze.
“Nu pot exprima o opinie a bisericii, însă o opinie personală, da. Ar fi complicat acum ca biserica să facă o campanie pro vaccinare, mai ales că ea a avut de suferit în urma deciziilor luate odată cu sărbătorile pascale. Nu cred că biserica trebuie chemată să facă propagandă în acest domeniu. Preoții trebuie să cheme oamenii la împărtășanie, la ceea ce oferă biserica de 2.000 de ani. Din perspectiva omului care slujește, eu zic că statul român ar trebui să-și găsească instrumente proprii de comunicare pentru a convinge populația, inclusiv pe mine. Spre exemplu, eu nu sunt convins de tot ce ar trebui să presupună acest vaccin. Mi-e greu să iau o decizie în dreptul meu, darămite să chem populația la o atitudine sau alta. Repet, personal, deocamdată, am o abordare rezervată. Nu m-aș vaccina acum, deoarece nu am suficiente informații. Încerc să mă informez cât mai bine cum pot”, spune părintele Lazăr.
Din 27 decembrie 2020 până în prezent, în România s-au vaccinat 102.301 persoane.