Părinți puternici, copii sănătoși – informația este putere. Ministrul Familiei și Tineretului: “Este important să ne implicăm fiecare dintre noi în combaterea dependenței de droguri”

by Bianca Baraboi

Consumul de droguri a crescut în țara noastră și, din nefericire, și vârsta tinerilor care cad în această capcană. Dar pe un val ascendent sunt și campaniile, conferințele sau întâlnirile care promovează prevenția consumurilor de droguri în rândul tinerilor dar și al părinților. Un părinte bine informat va putea oferi tânărului de lângă el sprijinul corect și va ști cum să procedeze, spun specialiștii. Cei de la Fundația Teen Challenge au reușit în România să creeze programe speciale de recuperare ale tinerilor și nu numai, care trec prin aceste situații dificile. Acum tinerii care finalizează programele lor sunt cei care ies în fata și își spun poveștile, pentru a le arăta tuturor că se poate .

Nu doar cei care consumă substanțele suferă: familia este în primul rând cea mai afectată atunci când un tânăr intra în acest cerc vicios. Prevenția și informația sunt o sursă de putere spun specialiștii și frica de a vorbi despre consumul de droguri trebuie să dispară pentru ca ceva să se schimbe.

Sebi, absolvent Teen Challenge: Eu în momentul în care m-am apucat de droguri la 14 ani nu am avut o prevenție, nu am știut ce înseamnă cu adevărat consumul de droguri. Măcar să știu dinainte . Și atunci mi-am luat informația din ce au zis alții că e mai bine și părerile lor, și atunci am luat numai ce e de bun. Și partea nasoală nu…ca și cum…se pun multe story-uri cu petreceri frumoase, muzică, festivaluri, dar nimeni nu pune story-ul de după…cumva asta se întâmplă. 

Cu prilejul conferinței de la Cluj, Părinti puternici, copii sănătoși, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, le-a făcut o surpriză organizatorilor și a venit din nou să le susțină cauza. Aceasta a mai participat la multe acțiuni ale Fundației Teen Challenge, iar tinerii pe care i-a întâlnit, i-au intrat la suflet, spune ea.  


Natalia Intotero, Ministrul Familiei și Tineretului: Mă bucur să revin la Cluj-Napoca după aproximativ 10 zile, la o nouă campanie, la un nou eveniment de conștientizare a tinerilor, a copiilor, dar foarte importantă și conștientizarea părinților, pentru că acest pericol al consumului de droguri din păcate e în creștere în România. Sunt foarte bucuroasă și chiar le-am făcut o surpriză , pentru că nu le-am spus că vin, că îi revăd pe studenții de la Teen Challenge, tineri pe care eu îi ador pentru determinarea, curajul și ambiția pe care au avut-o în lupta pentru a nu mai fi dependenți de droguri. 

Gazda evenimentului a fost Andreea Marin, și ea o susținătoare a Fundației și a evenimentelor create de ei.

Andreea Marin: Ne aflăm aici pentru a preveni…pentru a da de veste mai departe, pentru a face cunoscute posibilele soluții, pentru a lăsa temerile deoparte și a vorbi deschis despre un subiect pe care nu îl putem ocoli.

Pentru mulți un subiect tabu, pentru alții o rușine. De cele mai multe ori părinții aleg să nu vorbească despre copilul lor care trece prin dependență. Și tot de cele mai multe ori fiind ei neinformați, nu știu cum să abordeze situația. 

Emanuel Galai, presedinte Teen Challenge Cluj: Pentru părinți, acuma ca sfaturi cred că sunt foarte multe dar ce e important, e că deși nu avem foarte multe opțiuni la nivel de țară, sunt câțiva oameni care vor să ajute și practic scopul nostru e să ajutăm familia și tinerii care sunt în situațiile astea.


Evenimentele de prevenție cresc în ultima perioadă și ajung și la părinți, iar scopul fundațiilor și asociațiilor este ca și părinții să afle ce soluții au la îndemână când se lovesc de problema dependenței. 

Cristina Varo, terapeut: Asemenea evenimente sunt ca o invitație sau ca o cale prin care tu poți să cuprinzi copilul și să îl înțelegi. În ce lume se zbate și în care el creste. Așadar invit toți părinții de câte ori au ocazia , să participe la astfel de evenimente, să dea de știre altor părinți și mai ales, să vorbim despre droguri pentru că atunci când vorbim noi defapt facem un zid împotriva lor.

 
Rușinea nu ne ajută în asemenea situații iar curajul stă în puterea de a vorbi despre asta. 

Andreea Marin: În fond la ce ne ajută rușinea? Ne ajută să construim ceva? Nu. Curiozitatea, deschiderea, ne ajută să înțelegem și apoi să putem explica celor dragi de lângă noi care nu conștientizează, care au vârsta la care tentațiile sunt mari, și dacă noi nu avem informația, cum am putea să îi informăm pe cei dragi?  


Acum cei care au trecut prin dependență merg mai departe și își spun poveștile pentru ca alții sa învețe de la ei. 
Rafa, absolvent Teen Challenge: Cum am intrat în dependența asta ? Presiunea anturajului, curiozitatea bineînțeles și în spate au fost unele probleme interioare. Mă bucur foarte mult de viată acum, încerc să răscumpăr timpul, relația cu familia e una foarte faină, sincer mă resemnasem că nu voi fi niciodată liber, dar sunt liber și ori de câte ori am ocazia vreau să spun tinerilor tot adevărul despre droguri, pentru că după partea fun există și o parte negativa și din păcate nu exista un alt final decât unul nefericit.

Specialiștii ne îndruma să nu ne ferim să cerem ajutorul atunci când ne lovim de aceste probleme, pentru a evita eventualele tragedii pe care drogurile le pot provoca. 

Te-ar putea interesa si

Comenteaza