Petrecem în familie. Cabanierii din Cluj se tem să facă rezervări pentru sărbătorile de iarnă, din cauza pandemiei

by Cristina Mihaila

Telefoanele sună încontinuu la recepțiile cabanelor și pensiunilor din toată țara, dar Crăciunul și Revelionul rămân sub semnul întrebării! Proprietarii spun că pandemia nu i-a afectat deocamdată foarte mult pentru că turiștii au preferat anul acesta locurile sălbatice de la noi. Unii au făcut investiții, alții au încercat să se reorinteze către vânzarea de produse locale și au creat sortimente unice de ducelțuri sau siropuri. Totul se oprește însă când vine vorba de sărbătorile de iarnă. Deși interesul e foarte mare, patronii spun că cel mai probabil Moș Crăciun ne va găsi pe fiecare acasă, cu familia, iar șampania dintre ani o vom deschide în prag și ne vom îmbrățișa doar copiii și părinții.

Zonele de munte din Ardeal, cu peisaje care îți taie respirația, au fost gura de aer proaspăt pentru turiștii români care au evadat în pandemie. Proprietarii de pensiuni spun că datorită lor nu au simțit criza, însă sunt convinși că sărbătorile de iarnă vor arăta altfel anul acesta. Octavian are 30 de ani și în urmă cu doi ani, mizând pe frumusețea zonei Mărgău, aflată la 70 de kilometri de Cluj-Napoca, a ridicat o pensiune cu fonduri europene.

“În starea de urgentă am închis pensiunea. După ce s au ridicat restricțiile am început să funcționăm. Evident mai mult familii vin aici și cred că turismul rural nu a fost tare afectat pentru că toată lumea a încercat să mai meargă pe la munte, pe la țară, unde mai găsești o pensiune, o cabană. Cum nu au putut să meargă în străinătate, s-au axat pe mediul rural”, spune Octavian.

Tânărul a încercat mai apoi să promoveze producătorii locali din zonă, pe care i-a adunat într-o broșură care ajunge în mâinile tuturor turiștilor, români și străini, care îi calcă pragul și vor să mănânce sănătos. Speră că o parte din bunatăți le va așeza invitaților pe masa de sărbători…
”Avem o doamnă care face mâncare, alta care face brânză, alta face clătite… Cum o sa arate Crăciunul? Cred că o să fie închis. Încă nu am stabilit pentru sărbători nicio oferta pentru că sunt 80% șanse să închidem din nou și atunci nu are rost să ne amăgim degeaba. Extraordinar de multă lume sună pentru oferte, dar deocamdată am spus că suntem închiși și când consider că o să fie totul în regulă și ne lasă să funcționăm, o să luam rezervări”, ne-a mai spus Octavian.

La câțiva kilometri distanță, pe un traseu fabulos, cu brazi înalți și poteci șerpuite, izvoare la care îți poți potoli setea, case răzlețe și întinderi cu fân proaspăt adunat în baloți, e o altă zonă turistică populară. În Mărișel, cabanele și pensiunile sunt extrem de căutate pentru Crăciun și revelion, dar nici aici proprietarii nu au avut curaj să facă rezervări.

“Nu știu cum vor arată sărbătorile, practic o să depindă de restricțiile din momentul respectiv. În timpul verii cererea a fost puțin mai mare decât în alți ani, iar roâanii și-au redescoperit țara”, spune Sebastian, administratorul unei cabane din zonă. Sebastian, împreună cu familia lui, produce dulcețuri și siropuri care ajung peste tot în lume. Materia primă este culeasă din zonă si pe platforma online vând aproape zilnic bunătăți. Pentru ei este o reală alternativă, acum în pandemie!

”Aici am simțit și noi creșterea, pe partea de vânzare online, practic doar asta ne-a mai rămas, vânzarea prin curier către persoanele fizice. Simțim și o întoarcere către produsul românesc natural, ceea ce e natural e asociat cu sănătos și atunci toate astea au avut o influența benefică asupra vânzărilor. Speranța noastră de dezvoltare vine mai mult din partea de producție, acolo avem în plan să construim un atelier dedicat cu capacitate mai ridicată față de ce avem acum”, mărturisește Sebastian.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza