In ultimul timp, piața cryptomonedelor a intrat intr-un declin, mai exact cotația Bitcoin a scăzut luna trecuta la cel mai redus nivel din 2020 incoace, ajungand la valoare de 16.148 dolari. Scaderea a atras automat si declinul altor criptomonede mai mici, după informaţiile privind problemele de lichiditate la una dintre cele mai mari platforme de tranzacţionare cripto, FTX, potrivit Agerpres.
Se pare că această criză pornise de la un articol publicat pe un site destinat monedelor digitale, unde se zicea că fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried sau SBF, deține un fond de investiții numit Alameda, și că ar fi făcut mai multe operațiuni financiare riscante care puteau să afecteze chiar o monedă fondată de FTX, și anume FTT. În același timp, se spune că SBF ar fi transferat 1 miliard de dolari în fondul său de investiții din conturile clienților FTX. Inevitabil, valoarea monedei FTT s-a prăbușit, iar utilizatorii platformei s-au grăbit să-și retragă investițiile, ceea ce dus la o panica pe piata si asa considerata de multi specialisti extrem de instabila.
In ciuda acestor fluctuatii, unii continua sa investeasca masiv in crytpomonede si considera ca acesta este viitorul tranzactiilor. De altfel, cei care au investit de la inceput si au urmarit indeaproape evolutia, si-au umplut deja conturile, dar sunt si multi amatori de castiguri usoare care spera ca valoarea cryptomondelor va lua un avant incredibil. I-am intrebat pe cativa tineri din Cluj de ce investesc in piata crypto si cat de sigura li se pare, iar raspunsurile sunt simple: isi asuma un risc in speranta ca vor avea totusi castiguri usoare si rapide.
„Pe parcursul unui an și jumătate am investit aproximativ 4.500 de lei, iar în momentul de față mai am 1.500 de lei. În momentul În care am început să investesc în crypto știam principiul de bază a cum funcționează cryptomonedele și eventualul potențial al acestora. Am hotărât să îmi asum un risc si speram ca fluctuațiile pieței reprezintă un moment oportun pentru a crește portofoliul, dar după prăbușirea pieței nu mai sunt de aceeași părere”, a spus Rareș, 23 de ani.
“M-am bagat la noroc, recunosc! Suntem mai multi prieteni care am studia tputin problema, parea un castig usurel, dar nu am reusit mare lucru, probabil trebuie sa investim sume mult mai mari ca sa vorbim despre castig real”, spune Marius.
Exista insa si optimisti, care continua sa investeasca in crypto si sunt convinsi ca sunt banii viitorului.
„La început am investit 1.000 de dolari și am avut noroc, la un moment dat ajunsesem la 5000 de dolari. Am retras 1000 cat sa-mi recuperez investitia initiala, iar restul am reinvestit in crypto, dupa care a venit aceasta scadere. Acum cred ca mai am echivalentul a vreo 800 de dolari, dar cred ca o sa revina. Cryptomonedele sunt viitorul, lumea deja evita cash-ul, evita bancile, dobanzile. E un domeniu volatil, dar daca te documentezi binensi nu te bagi doar asa, ca sa devii miliardar peste noapte, e o investitie buna”, considera Radu, 19 ani.