Alexandra Matiș are 23 de ani și este instructor de fitness de mai bine de 6 ani deja. A studiat în cadrul departamentului de Comunicare și Relații Publice din cadrul FSPAC, iar ulterior a pus bazele unei companii de articole sportive pentru femei și unui blog prin care poate răspândi un mesaj de ” empowerment” adresat tinerelor.
Când și cum a început aventura ta în lumea fitness-ului?
A.M.: Aventura mea în fitness aș zice ca a inceput demult, dintotdeauna mi-a placut sportul doar că în perioada liceului m-am lăsat puțin pe tânjeală cum s-ar spune, iar in anii aceia nu am făcut sport mai deloc. La sală am început să merg încă din clasa a X-a, unde am inceput cu clase de aerobic, dar nu mi-a mers cum îmi doream, așa că m-am apucat de fitness, de weight lifting , mai serios în clasa a XI-a. Atunci am început să lucrez cu un antrenor personal și am început să-mi aprofundez cunoștințele în acest domeniu și să-mi dau seama că imi place foarte mult.
Cum ai facut trecerea de la simplu practicant la instructor de fitness? Ce te-a motivat să faci trecerea asta?
A.M.: Cred că un rol important în asta îi revine antrenorului meu, Leo, el m-a ajutat sa-mi dau seama că este ceva care chiar mă prinde și felul în care vedeam că explică și că îi ajuta pe oameni m-a facut să înțeleg că într-adevăr aș vrea să fac și eu asta. Mai ales că și eu la rândul meu trecusem prin experienta aceea de a fi începător, de a merge în sală cu gândul că „Vreau să fac ceva dar nu stiu ce!”.
Ce a insemnat pentru tine sa te dedici atat fizic cat și mental acestei activități?
A.M.: În ce privește partea fizică cred că tot timpul ca să progresezi ai nevoie de un challenge, tot timpul trebuie să adaugi ceva mai mult în ceea ce faci, iar pe partea de mental este destul de greu pentru că trebuie mereu să fii puternică. Nu tot timpul vei avea doar zile bune, nu tot timpul o să te simti motivată să mergi la sală, iar în acele momente îți dai seama că este mai mult o luptă cu tine să continui sa faci mai departe ceea ce știi că trebuie să faci și să nu renunți.
Tu cum ai reusit sa-ti pastrezi motivatia pentru a progresa?
A.M.: Eu prefer să cred că sunt o fire ambițioasă și atunci când îmi propun ceva trebuie neapărat să duc la capăt, a ajutat mult faptul că deja îmi devenise o pasiune si faptul că vedeam că am început să mă schimb, să am mai multă încredere în mine. Toate acestea au contribuit la motivatia mea.
Cum crezi ca te-a influențat această activitate în viața personală? Cum te-ai dezvoltat prin intermediul ei?
A.M.: Sinceră să fiu, de cand am început sa merg la sală, oarecum și traiectoria vieții mele s-a schimbat foarte mult, am început să-mi fac numerosi prieteni în acel loc, prietena mea cea mai buna, alături de care acum colaborez, am cunoscut-o tot la sala. Tot ce avusesem inainte a inceput sa se „transfere” ca să zic asa înspre fitness. Am câștigat și mai multă încredere în mine, am devenit mai sociabilă. Eu, în primul rând, am început să fac sală fiindcă nu aveam încredere în mine, eram foarte slabuță, nu îmi plăcea cum arătam și pot spune cu sinceritate că m-am apucat în principal din motive estetice. Nu mă gândeam pe atunci la beneficiile în sănătate, dar cu timpul mi-am dat seama ca trebuie să faci sport și să mănânci sănătos.
Care crezi că ar fi cele mai mari challenge-uri cu care te confrunți ca instructor de fitness?
A.M. : În general, o provocare pentru mine este să le arăt că se poate, mulți oameni vin și își iau antrenori tocmai pentru că nu au destulă încredere în ei și tocmai aici trebuie lucrat. Eu încerc mereu să le arat că pot, ca îi înțeleg fiindcă și eu am fost în poziția în care au fost ei. Daca eu am reușit sa ajung unde sunt acum, trecând prin momente mai dificile atunci poți să faci și tu același lucru, e vorba doar de mindset. Eu încerc să le arăt și partea mea imperfectă, să-i încurajez că se poate, nu doar să merg și sa le spun: „Uite, trebuie să mănânci doar lucruri sănătoase tot timpul, să faci sport 24 de ore din 24…”. Și eu am momente cum au ei, toată lumea le are, și eu mânânc fast food și eu mănânc dulciuri și e ok dacă faci și asta, dar cu toții trebuie să încercam să găsim o balanță, un echilibru între a păstra un stil de viață sănatos și a ne bucura de micile plăceri ale vieții.
Cum a apărut ideea de a face și articole sportive?
A.M.: Cum spuneam înainte, traiectoria vieții mele s-a schimbat atunci când m-am apucat de sală atât din punct de vedere personal cât și profesional. Nu eram conștientă de asta atunci dar iată unde am ajuns (rade)! Ownit este astăzi o companie de articole sportive pentru femei și am început-o amintindu-mi că atunci când m-am apucat nu găseam haine care să-mi placă, în care să mă simt cumva în largul meu, iar atunci când mergi la sală, să ai încredere în tine și să te simți bine în felul în care ești îmbrăcată este destul de important. Începând cu acel moment mi-am propus ca într-o zi să-mi deschid propria afacere cu haine de sală ca să le ajut pe fetele care astăzi se simt cum m-am simțit eu atunci, să aibă senzația că sunt pe picioarele lor și să pășească cu încredere într-o sală.
Cum a evoluat această idee până la stadiul din prezent, în care interacționați tot mai mult cu clienții și sub formă de blog?
A.M.: Noi ne-am dorit să fie mai mult decât o simplă afacere pentru noi, am vrut să mă implic oarecum în ceea ce fac clienții, să am un impact asupra cât mai multor fete care ajung să aibă contact cu brand-ul iar din acest motiv am făcut și blogul, pentru a le ajuta să se educe cumva, să le ofer tot pachetul de care au nevoie pentru un stil de viață sănătos.
În ce constă mesajul acesta de „empowerment” pe care îl răspândiți prin intermediul site-ului?
A.M.: Eu am preferat să păstrăm termenul din limba engleză fiindcă are un înțeles diferit în această limbă, referitor la faptul că trebuie să ai încredere în tine și în abilitățile tale, să fii susținător pentru cei din jur și să fii ambițios crezând că poți ajunge oriunde îți dorești atât timp cât îți propui să faci asta.
Care ar fi mesajul tău pentru cei care doresc să înceapă un drum în fitness dar și pentru cei mai sceptici în privința asta?
A.M.: Eu i-aș încuraja pe toți cei care se apucă să își facă ei un plan. De obicei oamenii care încep sala merg câteva zile, încercă, apoi spun:” Dă-i pace că sala nu-i de mine!” . În prima zi când mergi la sală trebuie să iți faci un plan înainte: „ Ce vreau să fac acolo?”, îți dai seama că la început nu vei știi nimic dar poți să te informezi de pe internet sau să vorbești cu un antrenor dar în orice caz este important să îți faci un plan înainte și astfel îți garantez că o să îți placă mult mai mult, că va fi mai challenging să vezi de la o săptămână la alta cum nu puteai să faci un lucru iar acum poți. Deci fă-ți un plan pe o foaie cum s-ar zice și încearcă să te ții de el iar dacă simți că nu merge amintește-ți mereu de ce ai vrut să începi și de ce te-ai gândit că vrei să mergi la sală. Simplul fapt că admiți că vrei să mergi la sală este suficient, doar să iți amintești constant ce te face să spui asta. La urma urmei o faci doar pentru tine, fiindcă crezi că ceva nu ți-e ok sau că nu te simți mulțumit de ceva sau că încerci corectezi un neajuns.
Bineînțeles nu este o condiție să mergi la sală, poți să faci orice, du-te și aleargă sau apucă-te de hiking sau de orice altceva care implică mișcare dar atunci asta să faci!
Christian Suciu
1 comentariu
Felicitari, Alexandra! Mult succes in continuare!