În calendarul bisericesc postul Paștelui începe cu o pregătire temeinică înainte, cu prima etapă a lăsatului secului de carne. Pe 10 martie credincioșii mănâncă ultima dată de dulce, iar peste o săptămână urmează și renunțarea la lactate.
Conform crestinortodox.ro, postul Paștelui este cel mai aspru și mai lung din cele patru pe care le avem într-un an. Practic înaintea de începere postului propriu-zis, există două etape anterioare: este vorba de Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, adică 10 martie, când se lasă sec de carne, și de Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, anul acesta la 17 martie, când se lasă sec de brânză.
În funcție de zona sărbătoarea de lăsatul secului se sărbătorește fie în duminica lăsatului sec de carne, fie în cea a lăsatului sec de brânză.
Renunţarea la mâncarea „de dulce” se face treptat la intrarea în acest post. Este precedat de o săptămână pregătitoare, cunoscută şi ca Săptămâna Albă sau a Brânzei (anul acesta în perioada 11-17 martie). Se mai pot consuma produse lactate, ouă şi peşte.
Această săptămână este situată între Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi (10 martie) şi Duminica Izgonirii lui Adam din Rai (17 martie), Ziua următoare marcheazp intrarea propriu-zisă în Postul Sfintelor Paşti.
Postul Paștelui va începe luni, 18 martie, și reprezintă o perioadă de pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului, sărbătorit anul acesta în data de 5 mai.