Povestea statuii Sfântului Gheorghe din Cluj-Napoca. Statuia de azi nu este originalul

by Oana Spiru

Toți clujenii cunosc celebra statuie a Sfântului Gheorghe ucigând balaurul, din fața Bisericii Reformate de pe strada Mihail Kogălniceanu, dar puțini îi știu povestea.

Imaginea de mai sus este din anul 1929 și suprinde Strada Lupilor (actuala stradă Mihail Kogălniceanu), clădirea Colegiului Reformat și Biserica Reformată, în anul 1929. Dar, după cum se poate observa, statuia Sfântului Gheorghe nu se găsea încă în fața bisericii, deși este o statuie din secolul 14.

Iată de ce:

Din volumul ”Cluj – oraș comoară al Transilvaniei” (autori: Tudor Sălăgean, Melinda Mihály) aflăm mai multe lucruri despre această statuie. În primul rând, statuia de azi nu este originalul.

Statuia originală, turnată în bronz, a fost realizată de doi meșteri clujeni, pe numele lor Martin și Gheorghe, în anul 1373. Pentru acea vreme, tehnica turnării în bronz era o îndeletnicire rară și nouă, deci lucrarea celor doi devine cu atât mai valoroasă. Doar că aceasta se află acum în curtea Palatului Regal de la Praga, iar ceea ce avem noi, clujenii, este, de fapt, o copie realizată în secolul 19.

Martin și Gheorghe, fiii pictorului Nicolae, au mai executat și alte lucrări în bronz reprezentând sfinți maghiari, pentru orașul Oradea, care, din păcate, nu se mai păstrează.

Despre copia acestei statui știm că ea a fost turnată în atelierul sculptorului József Róna din Budapesta și că, inițial, a fost amplasată lângă clădirea Bibliotecii Centrale Universitare, actuala Piață Lucian Blaga, în anul 1902. Abia ulterior a fost amplasată în fața Bisericii Reformate, unde este și azi.

Sursa: Muzeul National de Istorie a Transilvaniei

Te-ar putea interesa si

Comenteaza