Premierele proiectului de reconversie urbană de pe fosta platformă Carbochim: centru de arte performative și sală de spectacole

by Christian Suciu

Dezvoltările cu utilizare mixtă au schimbat peisajul zonelor urbane acolo unde au fost implementate, iar acolo unde există focus pe crearea unor astfel de proiecte, tendința este de a le face și mai îndrăznețe, incluzive, gândite pentru oameni. Astfel, în proiectul de regenerare urbană de pe fosta platformă Carbochim, al companiei IULIUS, o componentă cheie va fi cultura, deoarece aici va fi integrat un centru de arte performative și o sală de spectacole, care vor fi administrate împreună cu Centrul Cultural Clujean.

Prima funcțiune, respectiv centrul de arte performative, va fi viitoarea destinație a clădirii industriale – hala cu arcade – ce va fi păstrată și valorificată în acest fel în proiect și care va găzdui festivaluri și concerte, târguri de design și tematice, expoziții de arte vizuale, programe de educație culturală, artistică și științe exacte etc. Evenimente dedicate tuturor categoriilor de public și tuturor vârstelor. Proiectul este așteptat de mediul cultural local.

„Ca reprezentat al Centrului Cultural Clujean, un ONG care adună peste 100 de organizații culturale și academice din Cluj, mi-aș dori foarte mult ca acest proiect să se întâmple cât mai repede, pentru că aduce niște beneficii substanțiale sectorului cultural, și anume: transformarea halei cu arcade într-un spațiu pentru artele spectacolului, foarte necesare în Cluj, cu acces gratuit pentru operatorii culturali locali. Accesul va fi administrat nu de către Iulius, ci de către noi (n.red. – Centrul Cultural Clujean), împreună cu sectorul cultural local”, a declarat Ștefan Teișanu, directorul Centrului Cultural Clujean, în cadrul unei dezbateri publice despre proiectul de reconversie a platformei Carbochim, ce a avut loc la Primăria Municipiului Cluj.

Suplimentar, proiectul va include și o sală de spectacole, administrată, cel mai probabil, tot de mediul cultural local. Sala va găzdui spectacole ale unor companii de teatru independente și de stat din Cluj, dans conemporan, precum și alte tipuri de evenimente de divertisment de talie mondială.

„Din punctul meu de vedere și al organizației pe care o reprezint și al organizațiilor de artele spectacolului cu care am colaborat, este un proiect ultra benefic pentru noi, pentru oraș, care, în momentul acesta, are un deficit de spații”, a adăugat Ștefan Teișanu.

Auditoriumul va oferi un cadru pentru noi experiențe de care se va bucura publicul larg și va crea o situație win-win de care să beneficieze atât instituțiile culturale, ce vor avea un spațiu potrivit pentru reprezentații artistice, cât și orașul și cetățenii. Astfel de săli există în Cluj, fie pentru evenimente de amploare, fie pentru spectacole de dimensiuni mai mici, însă, așa cum preciza reprezentantul CCC, sunt insuficiente raportat la oraș. Mai ales dacă infrastructura nou creată se realizează în cadrul unui proiect care, prin funcțiunile propuse, de la retail la office, de la servicii la parc, va reprezenta un punct de atracție al orașului. 

În concluzie, proiectul va include un mix complex de funcțiuni și va fi deschis către întreaga comunitate, cu spații family-friendly, zone verzi, facilități sportive, birouri, branduri așteptate de clujeni, concepte de entertainment aduse pentru prima dată în regiune, infrastructură nou creată și aceste spații culturale, ce reprezintă o premieră în România în dezvoltările real-estate. 

Te-ar putea interesa si

Comenteaza