Premiul special al Etnologului – o noutate a Concursului Național “Fotografia – document etnografic”

by Bianca Baraboi

Premiul Special al Etnologului este una dintre noutățile ediției 2024 a Concursului Național “Fotografia – document etnografic”, introdus alături de cele 11 premii deja consacrate.

Acesta este o recunoașterea a acurateței și relevanței etnografice a fișelor ce însoțesc fotografiile din concurs, astfel încât imaginile să nu piardă din importanța lor de document etnografic.

Jocul Moșilor

Data: 17.12. 2016
Locul: Baia Mare, Maramureș

Dansatori în port popular maramureșean de sărbătoare, purtând măști, joacă
„Jocul Moșilor”. Acest obicei face parte din tezaurul obiceiurilor de iarnă din
bogata zonă etnografică a Maramureșului, având rolul de a alunga dracii și
spiritele rele la trecerea dintre an.

Premiul Special al Etnologului pentru ediția F-DE 2024 a fost acordat domnului Tudorel Ilie din Baia Mare

În fișa de jurizare, etnologul Cosmina Mocanu Timoce, cercetător științific și membră a juriului F-DE, a notat: “… autorul consemnează data realizării și identitatea persoanelor fotografiate, oferind totodată, repere importante din povestea de viață a acestora. Fișele de observație a obiceiurilor surprinse in situ sau în context festivalier, respectiv a meșteșugurilor tradiționale și a instalațiilor țărănești fotografiate, sunt realizate atent, autorul oferind deopotrivă detalii de ordin descriptiv relevante pentru memoria comunităților pe care le-a cercetat și interpretări echilibrate.”

Puteți descoperi toate fotografiile marca F-DE 2024 în expoziția deschisă între 10-27 octombrie la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca. Nu uitați și de vernisajul din 12 octombrie, de la ora 12, la Sala Reduta a Muzeului Etnografic.

Gătitu miresei în Țara Oașului
Data: 11.09.2022
Locul: Negrești-Oaș, jud.Satu Mare
Detalii: În fotografie o mireasă este pregătită pentru ritualul nunții oșenești. Mireasa este gătită cu tradiționala pieptănătură a mireselor din Țara Oașului. Pe vremuri, împletitul părului miresei dura o zi și o noapte. Părul miresei este împletit și peste el se așază “Cununa miresii” cu paiete și “Coada lată”. Podoaba capului și salba multicoloră pot cântări până la 5 kg. Nunta tradițională oșenească este un rit de trecere cu momente rituale bine stabilite prin vechi tradiții.

sursa: Tradiții clujene

Te-ar putea interesa si

Comenteaza