Testele rapide antigen pentru diagnosticul COVID-19 nu pot fi vândute în farmaciile din România: „atât timp cât testele rapide nu sunt utilizate de către profesioniști, așa cum producătorul menționează în instrucțiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise”, anunță Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.
Totodată, aceste teste rapide vor putea fi comercializate în continuare online, fiindcă nu există prevederi legale care să interzică această practică. Agenția Medicamentului recomandă ca ele să fie vândute în mediul online numai cu precizarea că sunt “doar pentru uz profesional”.
Presedintele Colegiului Farmacistilor din Cluj, Conf. Dr. Elena Dinte, atrage atenția că această măsură este o obstrucționare a dreptului farmacistului și a farmaciei.
„Conform legii, care este mai presus de acest comunicat al Agenției Naționale a medicamentului, în farmacie se distribuie orice fel de dispozitiv medical. Ceea ce mă șochează pe mine este de ce distribuitorii (dacă ar fi fost vreo interdicție legală) l-au distribuit? În aceste condiții de pandemie procurarea acestor teste din faramcie este foarte bine venită pentru populație pentru a-și putea face acest test în scop de screening pentru că ne dorim să nu conglomerăm pacienții la diferite puncte de recoltare. Chiar Comisia Europeană recomandă efectuarea acestor teste de către pacienți tocmai pentru a se orienta cu privire la contaminare.
În altă ordine de idei, nu înțelegem de ce prin farmacie nu se poate, dar nu se obstrucţionează vânzarea online, pe motiv că nu sunt norme. Adică vinzi online, oricui, dar prin intermediul unor profesioniști care pot să și consilieze este interzis. Considerăm că este o obstrucționare a dreptului farmacistului și a farmaciei independente această prevedere”, declară pentru Servus, Cluj!, Conf. Dr. Elena Dinte.
Totodată, Conf. Dr. Elena Dinte susține că prin aceste prevederi se pun piedici împiedicându-se prevenția.
„Nu înțeleg de ce noi în România conștientizăm că avem grad de infectare crescut, mortalitate crescută, sistem de sănătate la pământ și noi ne punem piedici, ne punem probleme în plus, în loc să ajutăm populația. Sunt foarte multe cadre medicale care îți cumpără să își facă acasă”, mai spune presedintele Colegiului Farmacistilor din Cluj.