Președintele României Klaus Iohannis a participat zilele trecute la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles unde acesta s-a arătat îngrijorat de creșterea riscurilor în ce privește securitatea din regiunea Mării Negre, motiv pentru care acesta a cerut concentrarea eforturilor europene cu scopul de a acorda asistență în regiune și de a reacționa în concordanță cu implicațiile aduse de conflictul militar din Ucraina, conform unui comunicat publicatd de Administrația prezidențială.
” Președintele României și-a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluțiile recente din domeniu, atât în ceea ce privește securitatea, cât și situația umanitară din estul și sudul Ucrainei, subliniind totodată că riscurile în regiunea Mării Negre sunt în creștere și eforturile comune la nivelul european. nivel ar trebui să se concentreze în continuare pe acordarea de asistență, dar și pe oferirea unui răspuns adecvat la implicațiile complexe ale conflictului militar, inclusiv în ceea ce privește repercusiunile asupra energiei și securității alimentare.” se arată în textul comunicatului.
Totodată Șeful Statului și-a exprimat convingerea că reconstrucția Ucrainei va reprezenta un proces de lungă durată și care va necesita un efort susținut. Acesta a prezentat și măsurile de ajutorare a Ucrainei adoptate de România, prin facilitarea exporturilor de cereale ucrainene din Constanța și din celelalte porturi dunărene, dar și ajutorul umanitar acordat Ucrainei prin Hub-ul de la Suceava. Mai mult de atât, Iohannis a a atras atenția asupra situației din Republica Moldova, afectată în mare măsură de crizele energetice, economice și fluxul de refugiați, considerând că un răspuns adecvat față de aceste probleme este așteptat din partea Uniunii.
Liderul român și-a arătat de asemenea susținerea față de Planul RePower EU, fiind de părere că tranziția către energia ”verde” va aduce creștere și competitivitate.â
”Președintele României a salutat faptul că Planul RePowerEU recunoaște circumstanțele regionale și naționale care determină utilizarea unui set specific de surse și tehnologii de energie, precum energia nucleară și gazele naturale din producția internă. Mai mult, președintele Klaus Iohannis a spus că , pentru o tranziție verde eficientă, investițiile publice și private în domeniul energiei regenerabile sunt esențiale și trebuie stimulate, o tranziție verde bine gestionată fiind un motor de creștere și competitivitate.” a transmis Administrația Prezidențială. Acesta a reiterat importanța diversificării și aprovizionării cu energie de tipul gazelelor, electricității sau hidrogenul, pentru întreaga piață europeană energetică și a cerut o implicare sporită a Comisiei Europene și a ststelor membre în implementarea planurilor privind acest domeniu.
sursa:agerpres.ro
1 comentariu
ZAU! Daca esti asa ingrijorat de ce nu iti dai DEMISIA sa lasi pe altii COMPETENTI!! mAI CRESTE SALARIILE SI PENSIILE SPECIALE CU GUVERNUL TAU..LA MAGISTRATI…si mai taie la militarii rezervisti…ASTA DA OBIESTIVITATE CU RAZBOIUL LA GRANITA….DEMISIA PE LOC!!