Președintele României a declasificat documentele din cadrul ședinței CSAT referitoare la campania candidatului independent Călin Georgescu

by Christian Suciu

Președintele României, Klaus Iohannis, a declasificat și publicat documentele prezentate de SRI, SIE, STS și MAI din cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024, referitoare la posibile atacuri cibernetice și încercări de influențare a populației cu privire la votul pentru turul I al alegerilor prezidențiale.

”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a fost de acord cu declasificarea, potrivit legii, la solicitarea instituţiilor emitente, a informaţiilor prezentate de Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe şi Ministerul Afacerilor Interne în cadrul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, din data de 28 noiembrie 2024.”, a transmis Administrația Prezidențială.

Potrivit unui raport pus la dispoziție de SRI, unul dintre principalii catalizatori ai campaniei lui Călin Georgescu ar fi fost cetățeanul Bogdan Peșchir, utilizator al unui cont de TikTok numit ”bogdanpr” ce ar fi efectuat plăți în valoare de 380.000 de dolari către diverși utilizatori ce l-au promovat pe Călin Georgescu. De asemenea, candidatul independent ar fi fost promovat de 25.000 de conturi de TikTok coordonate pe platformele Discord și Telegram ce prezintă aspecte asemănătoare rețelelor de boți.

”Un aspect deosebit de important este faptul că nu au fost utilizate resurse tehnice comune și nu au fost detectate adrese IP partajate (IP sharing). Conturile de TikTok în cauză au avut alocate adrese IP unice, ceea ce denotă o metodă de operare bine planificată, menită să îngreuneze activitățile de identificare a amplorii rețelei pe baza utilizării unei infrastructuri comune ”, se arată în raportul Serviciului Român de Informații.

Totodată, un al doilea raport al SRI menționează un atac cibernetic al unui actor statal asupra infrastructurii IT&C suport pentru procesul electoral găzduite de Autoritatea Electorală Permanentă și de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS). Conform informațiilor declasificate, nu este clar cum a fost coordonat atacul sau în ce măsură procesul electoral a fost afectat însă hackerii ar fi intrat în posesia unor credențiale de acces, asociate ”bec.ro”, ”roaep.ro” sau ”registrulelectoral.ro”.

Printre concluziile raportului SRI este menționat că independentul Călin Georgescu ar fi beneficiat de tratament preferențial pe platforma TikTok ce nu evidențiat conținutul postat de acesta drept conținut electoral, fapt ce a favorizat diseminarea acestora în masă iar activarea conturilor ce au distribuit conținutul ar fi fost coordonată de un actor statal. Totodată, potrivit raportului SIE, respectiva rețea ar fi fost coordonată de la Kremlin în scopul divizării societății românești cu privire la apartenența NATO.

”Se menține interesul Moscovei pentru creșterea șanselor candidaților pro-ruși, de extremă dreapta, antisemitism. În viziunea Kremlinului, extrema dreaptă europeană este receptivă față de Moscova și este pe un trend ascendent de popularitate”, menționează raportul Serviciului de Informații Externe.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza