Prețul gazelor pentru iarnă a explodat la Bursa Română de Mărfuri în ultimele zile: peste 300 de lei/MWh

by Oana Spiru

Prețul gazelor tranzacționate la Bursa de Mărfuri pentru livrările din lunile următoare, până la finalul anului, a crescut enorm în ultimele zile.

Prețul gazelor pentru livrările din luna octombrie, noiembrie și pentru ultimul trimestru al anului a depășit semnificativ nivelul de 300 de lei/MWh, potrivit datelor Bursei de Mărfuri. Astfel, ultimele tranzacții făcute în data de 14 septembrie s-au perfectat la un preț de 307 lei/MWh pentru gazele cu livrare în octombrie, 317 lei pentru gazele cu livrare în luna noiembrie și, la fel, 317 lei/MWh pentru gazele cu livrare în ultimul semestru al anului.

Creșterile de preț sunt semnificative față de tranzacțiile din trecutul apropiat, iar tendința a fost, mereu, de creștere. Vă spunem doar că, în ultimele tranzacții de la BRM făcute în luna august, prețul pentru gazele cu livrare în octombrie a fost de 223 de lei/MWh, iar pentru gazele cu livrare în ultimul trimestru al anului de 227 de lei, scrie economica.net.

Și tendința regională este aceeași. La Central European Gas Hub (Baumgarten, Austria), prețul gazului pentru livrare în octombrie era de 65,8 euro/MWh (circa 325 de lei), la fel ca și gazele cu livrare în ultimul trimestru al anului. Datele sunt pentru ședința de tranzacționare din 14 septembrie, la fel ca și cele consultate de noi pentru tranzacțiile de la BRM.

Pe lângă cauzele des amintite ale creșterii prețurilor de la noi și de pe piața europeană, piața românească este sub presiune și din alt motiv. De când este funcțional gazoductul Turk Stream, importurile de gaze rusești au fost re-rutate: dacă în trecut ele se făceau prin punctul Isaccea (în nordul Dobrogei, din Ucraina), acum ele se fac prin punctul Negru Vodă (în sudul Dobrogei, din Bulgaria).

Problema este că, potrivit datelor publice, deși suntem la jumătatea lui septembrie, nu este făcută încă rezervare de capacitate prin punctul Negru-Vodă, din Bulgaria, după finalul acestei luni. Cu alte cuvinte, acum nu există nimeni care să aducă gaz în România începând cu 1 octombrie, prin acest punct prin care se asigură majoritatea importurilor de gaze pentru consumul curent. Transgaz a scos la licitație capacitatea în acest punct de intrare pentru luna octombrie 2020, și vom afla în 20 septembrie dacă cineva a rezervat cu intenția, evident, de a aduce gaze rusești în țară măcar luna viitoare.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza