Urșii fac tot mai multe victime. Pentru că par să nu se mai teamă de nimeni și de nimic, sălbăticiunile au devenit un real pericol atât pentru noi, cât și pentru gospodarii care își găsesc culturile distruse și animalele sfâșiate. Iar mai mult decât atât, am început să numărăm și din ce în ce mai multe victime omenești.
În localitatea Podeni din județul Cluj un urs a rupt garduri și a intrat în curtea oamenilor unde a distrus 4 familii de stupi. În același timp, o ursoaică cu doi pui a atacat pe o pășune din municipiul Aiud. Un îngrijitor a scăpat de atac după ce a fugit într-un adăpost. Din păcate, ursoaica a omorât o vacă, iar puii au rănit un vițel și două capre.
Mugurel Drăgănescu, directorul executiv al Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, susține că ceea ce se întâmplă la noi, ca oamenii să fi omorâți și măsurile să fie luate atât de încep și fără eficiență, este anormal.
„Este de necontestat faptul că principala cauză care generează atacurile asupra omului și asupra bunurile acestuia, aparițiile zilnice în localități și pe drumuri a urșilor, este suprapopularea teritoriilor cu urși. Și nu vorbim de o suprapopulare „ușoară”, uneori normală, ci vorbim de minim o dublare a efectivelor de urși. Dacă prin OM, în anul 2002 a fost stabilit un efectiv optim de urși de cca 4.000 de indivizi, în cadrul proiectului „Life for bear”, proiect desfășurat de I.N.C.D.S. Brașov, în anul 2018 a fost documentat științific un efectiv optim de 4.140 exemplare (incluzând și M-ții Zarandului, M-ții Codru Moma, ce nu au fost incluși inițial în anul 2002)”, transmite președintele Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România, Mugurel Drăgănescu.
Asociația Generală a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România susține că singura cale de revenire la normalitate, este reintroducerea managementului cinegetic al speciei, prin vânătoare sustenabilă, șa cum se practică în toate țările europene cu populație viabilă de urși.
„Se vorbește tot mai mult de măsuri alternative (garduri electrice, relocări, sprayuri cu piper, câini ciobănești la stâne, înființarea unor culturi de pomi fructiferi etc.), însă aceste măsuri pot da rezultate numai într-o situație cu un efectiv real puțin mai mare față de efectivul optim, nu în situația în care ne aflăm acum. Prin absurd punând în practică în mod excesiv metodele de mai sus, transformând România în țara gardurilor electrice, dar nu numai, unde se vor aclimatiza câteva mii de exemplare de urși, care pur și simplu nu mai încap în arealul lor. Este de notorietate faptul că nici o țară europeană nu dorește să accepte repopulare cu urși!”, mai spune ing. Mugurel Drăgănescu.
Numărul firesc pe care îl poate suporta Clujul pentru habitat este de 108 urși. În momentul de față, în Cluj, sunt peste 250 de urși.