Jazz in the Park, câștigător al titlului Best Small Festival la European Festival Awards 2019 – revine anul acesta cu o formulă nouă care înglobează două festivaluri ce se vor desfășura în perioade diferite, în locuri diferite și având la bază concepte diferite.
Cele două evenimente vor avea loc în 24-27 iunie, respectiv 3-5 septembrie, în diferite locuri din Cluj-Napoca. Pentru a nu pune în pericol sănătatea participanților, fiecare festival va fi astfel organizat încât să permită accesul unui număr limitat de oameni la concerte.
Ambele evenimente sunt gândite astfel încât să asigure accesul publicului la concerte, dar într-un număr restrâns de persoane și în condiții de maximă siguranță, pentru a nu se pune în pericol sănătatea participanților.
’’Înțelegem foarte bine situația în care ne aflăm și restricțiile asupra evenimentelor. Cred că am dovedit asta prin proiectele livrate anul trecut. În același timp, în comparație cu alte festivaluri, noi avem de a-l adapta pe al nostru la aproape orice capacitate. Dacă vor fi permise concerte cu 100 de participanți, o să le organizăm cu aceiași seriozitate și interes cu care am organizat în trecut concerte cu mii de participanți. Dacă restricțiile se vor relaxa, vom fi pregătiți să ne adaptăm din nou. Trebuie să ne asumăm de pe acum că lucrăm la acest proiect pentru a avea timp suficient în a-l pune la punct, indiferent de condiții.
Ne propunem să fim un exemplu de bune practici, la fel cum am fost cu toate deciziile pe care le-am luat în trecut. Însă e important atât pentru noi, cât și pentru public, artiști și parteneri, să arătăm că îndrăznim să ne gândim la ceva, că suntem dispuși să facem ceva atâta timp cât este o șansă’’, a precizat Alin Vaida, directorul Jazz in the Park.
În 24-27 iunie 2021 va avea loc Jazz in the Park – În Tot Orașul, festival ce marchează a opta ediție a Jazz in the Park și care se va desfășura în mai multe locuri din Cluj-Napoca, și nu doar în Parcul Central, ca până acum. În cele patru zile de festival, în cel puțin patru zone diferite din oraș, precum Iulius Parc, Muzeul de Artă, Aleea Stadionului sau Parcul Central, vor exista scene pentru peste 40 de concerte și evenimente speciale din festival. Conceptual, festivalul din iunie va fi orientat prin proiectele sale spre comunitatea locală și spre dezvoltarea pieței de jazz, așa cum s-a întâmplat la toate edițiile Jazz in the Park.
Jazz in the Park – În Parcul Etnografic, în schimb, va fi un festival al cărui focus va cădea pe zona experimentală a jazzului. El se va desfășura în 3-5 septembrie 2021, în Parcul Etnografic “Romulus Vuia” din Cluj-Napoca.
Construirea festivalurilor sub această formă le permite organizatorilor nu doar să ofere un mediu sigur, lipsit de riscuri pe timp de pandemie, ci și să creeze contextul perfect de care să beneficieze toți cei care vor să asculte muzică bună sau care vor să se implice în eveniment, fie că vorbim de public, artiști, parteneri sau vendori.
În același timp, organizatorii garantează că promit doar ceea ce într-adevăr pot face, că vor fi sinceri și transparenți cu publicul și partenerii, indiferent de consecințe, și că se vor adapta rapid la orice scenariu, prielnic sau nu.
Singura dorință a organizatorilor este ca publicul să ASCULTE.
’’Decizia de a face două evenimente nu este influențată de pandemie și face parte din direcția de dezvoltare a brandului Jazz in the Park. Am simțit încă din 2019 că e greu să dezvoltăm și mai tare proiectul din Parcul Central și că dezvoltarea trebuie să vină pe orizontală, cu alte proiecte și concepte noi. Iar experiența de anul trecut cu Parcul Etnografic, atât ca eveniment, cât și colaborare cu cei de acolo, ne-au făcut să dezvoltăm un concept pe termen lung pentru acest loc. Când vom reveni la un context normal, ne dorim să funcționăm cu două evenimente în Cluj, în paralel. Primul va rămâne în Parcul Central, va fi cu acces liber și va deschide vara, iar cel din Parcul Etnografic va fi cu acces pe bilete și cu o capacitate limitată. Diferența între ele va fi în esență conceptuală: primul va fi orientat mai mult spre comunitate, spre parteneriate, spre multe proiecte educaționale și de dezvoltare a pieței de jazz, iar cel de-al doilea își propune să fie mai experiențial, mai concentrat pe artiștii care concertează. Am contribuit 7 ani la dezvoltarea audienței de jazz din România, iar proiectul din Parcul Etnografic va măsura impactul nostru’’, a mai spus Alin Vaida.