Cluj-Napoca s-a poziționat, de câțiva ani deja, ca oraș cu un ritm de dezvoltare accentuat și continuu, pe mai multe paliere. Fie că vorbim de locuri de muncă, industria IT, cultură sau strategii de sustenabilitate, toate aceste subiecte au setat un nivel ridicat de așteptări. Ceea ce se aplică și în urbanism și în dezvoltarea imobiliară. Așadar, pe fostele platforme industriale s-au construit spații culturale, noi sedii de companii, parcuri tehnologice și chiar locuințe.
Unul dintre proiectele de anvergură care se prefigurează pentru oraș și care a abordat remodelarea unei zone industriale altfel, în sensul că fabrica nu doar că a rămas activă, dar s-a și modernizat odată cu relocarea ei, este cel de la Carbochim. Investiția ar ajunge la jumătate de miliard de euro. Proiectul, aflat în dezbatere publică, este diferit de tot ce există în prezent în Transilvania și aduce în prim-plan peste 5 hectare de spații verzi amenajate, inclusiv prin accesibilizarea malului Someșului, zonă de shopping, office, rezidențial și numeroase funcțiuni de recreere, entertainment, restaurante și spații artistice.
Elementul inedit rămâne parcul nou creat, care se va adăuga celor inaugurate anul trecut în zona de nord de către administrația locală – Armătura și Feroviarilor – și care va face posibilă accesibilitatea publicului și la malul drept al Someșului, din zona Carbochim. Conform documentației pentru Plan Urbanistic Zonal (PUZ), proiectul de la Carbochim presupune amenajarea a 52.143 mp de zone verzi. În fostul sit industrial, spațiul verde va ocupa 42.163 mp (30% din suprafața întregului proiect). Cea mai mare parte va fi pe sol natural (29.399 mp), iar restul peste parcaj (12.764 mp).
”Întregul proiect va fi verde. Inclusiv mall-ul este prevăzut cu acoperiș înnierbat, cu zone interactive și grădini suspendate, dar și cu fațade pe care se extinde vegetația”, a declarat arhitectul Arijan Dingsté, de la UNStudio, birou internațional de arhitectură contractat de Iulius pentru proiectul de la Carbochim, în cadrul prezentării proiectului.
Totodată, alte lucrări complexe din cadrul proiectului sunt cele ce vizează amenajările peisagistice peste parcaj.
”Lucrările presupun păstrarea unui strat de sol de până la 1,8 metri, astfel încât să se permită plantarea copacilor de mari dimensiuni și dezvoltarea lor în condiții normale”, au mai transmis proiectanții.
În acest sens, a fost oferit exemplul parcului Palas de la Iași, care este realizat peste parcarea subterană, parc ce a devenit, între timp, una dintre principalele atracții ale zonei centrale ieșene.
Conectivitate cu parcurile recent inaugurate de Primărie
Două spații verzi din zona Carbochim au fost recent inagurate de Primărie: Parcul Armătura și Parcul Feroviarilor, cu o suprafață totală de 8,4 ha. Viitorul parc de la Carbochim va asigura continuitatea acestor zone verzi și va suplimenta facilitățile publice existente. În context, amintim că proiectul de reconversie urbană prevede construirea unui nou pod rutier peste Someș (4 benzi, trotuare și piste velo) și a două poduri pietonale. Aceste infrastructuri vor asigura conectarea noului parc de zonele verzi de pe malul stâng.
”Parcurile și zonele de agrement sunt într-adevăr o parte importantă a acestei strategii, deoarece oferă un plus de verdeață orașului și se conectează la parcurile de peste podurile fluviale, creând astfel o rețea integrală de agrement care leagă, de asemenea, centura verde și râul. La rândul său, acest lucru sprijină zonarea ecologică.”, a mai declarat arhitectul Arijan Dingsté, din cadrul UNStudio.
Potrivit managerului de proiect, Sorin Guttman, parcul este principală „ancoră” a proiectului de la Carbochim.
”Premisa de la care pornim este că proiectul trebuie integrat în oraș, asimilat ca parte a acestuia”, a afirmat managerul Sorin Guttman.
În ce privește facilitățile de conectare cu celelalte zone verzi, acesta a subliniat că sunt investiții de utilitate pe care grupul IULIUS și le asumă astfel încât să fie în concordanță cu strategia administrației locale privind mobilitatea urbană
”Ne dorim ca proiectul să fie ușor accesibil și deschis clujenilor, indiferent de mijlocul de transport folosit de aceștia”, a mai adăugat managerul de proiect.
Cum au fost alese speciile de arbori
Peisagiștii Iulius au ales mixul de specii astfel încât zonele verzi să fie atractive în orice sezon. De exemplu, la Iași, piesa de rezistență este constituită de aleea de Ginkgo Biloba, alături de magnoliile presărate în tot parcul și pergolele de glicină, dar și aleile de trandafiri și copacii Lichidambar care își schimbă culoarea în funcție de anotimp.
Pentru proiectul de reconversie a fostei platforme Carbochim au prins deja rădăcini în Cluj-Napoca peste 600 de arbori de mari dimensiuni. Vorbim despre platani, tei, ginkgo biloba, castani, stejari piramidali, arbori de cauciuc, carpeni, arțari, duzi, liriodendron și metasequoia, cu înălțimi de până la 13 metri și vârste care ajung și la 60 de ani. Acum sunt găzduiți într-o pepinieră amenajată în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. Pe lângă cei 600 de copaci, alte peste 100.000 de plante de diferite dimensiuni vor colora noile zone verzi, dar și 126 de copaci care existau în incinta fabricii și sunt relocați, așa cum arată un comunicat transmis recent.
La fel ca în Iulius Parc, unde te poţi relaxa nestingherit pe iarbă, gazonul special va fi şi în noul proiect un element de atracţie.
”Gazonul din parcurile Iulius nu se realizează prin utilizarea unei singure varietăți de semințe, ci mai degrabă cu un amestec de esențe care au sarcina de a acoperi uniform solul pe măsură ce cresc. Acest amestec este deosebit de potrivit pentru călcare și rezistență la atacurile fungice frecvente în perioadele de umiditate maximă. Este de culoare verde intens și, evident, frumos de privit, invitând să fie pășit.”, a declarat consultantul pesiagist Ennio Fasolli.
Până în prezent, grupul IULIUS a amenajat, în cadrul proiectelor anterioare, 13 hectare de grădini urbane, care cuprind peste 80.000 de copaci și arbuști, însumând investiții inițiale ce depășesc 18 milioane de euro. În cazul parcului de la Carbochim, amenajările peisagistice înseamnă o investiție de circa 10 milioane euro.