Proiecție specială la Cinema Arta: Mrs. Buică, un documentar în regia lui Eugene Buică!

by Bianca Baraboi

Mult discutatul documentar „Mrs. Buică“, în regia lui Eugene Buică, se vede pentru prima dată la Cluj joi, 15 februarie, ora 20.00, la Cinema Arta! Regizorul Eugene Buică va fi prezent pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Subiectul filmului: Povestea unei iubiri pierdute

Documentarul surprinde imagini filmate pe parcursul a 24 de ani în România și în America.

Când în anul 1998 o parte din membrii familiei Buică se reîntorc pentru scurtă vreme din America (țara adoptivă) în țara lor natală, România, Doamna Buică îl atacă jucăuș și uneori cu note de cruzime, pe soțul ei exploziv și diagnosticat cu cancer. Fiul lor, Eugene, reușește să surprindă disfuncționalitatea cuplului, în timp ce căsnicia lor se destramă.

În anul 2000, Eugene reușește să filmeze la New York interviuri profesioniste cu fiecare dintre părinții săi. Doamna Buică își arată caracterul șarmant și manipulator, prezentând o realitate paralelă în care Domnul Buică, deja slăbit de boala agresivă, se cațără în exterior pe geamurile sigilate ale apartamentului ei.

Când, la final, Eugene încearcă să-și salveze mama bolnavă, care s-a mutat între timp în România, Doamna Buică refuză, rugându-l să își amintească de ea în ipostazele surprinse de filmările lui.

sursa foto: Doi Lei și o chiflă

La începutul acestui an, documentarul semnat de Eugene Buică a fost programat la cererea publicului și a  avut parte de nenumărate proiecții sold out și reacții entuziaste din partea criticilor specializați.

“Discret și fără emfază – dar cu o deschidere uimitoare față de tot ceea ce, pe ecran, nu „dă bine” –, cineastul Eugene Buică semnează, cu Mrs. Buică, unul dintre cele mai tulburătoare documentare românești ale ultimilor ani.” , scrie Victor Morozv, în Scena 9.

„Un documentar în care regizorul redă destrămarea familiei sale folosindu-se de filmări strînse de-a lungul a 24 de ani. Ce este special la acest film este modul în care sînt contrapuse versiunile părinților regizorului în ceea ce privește viața pe care au dus-o împreună și explorarea acestor diferențe ireconciliabile dintre cei doi. Mai mult decît atît, documentarul pare să fi avut și un rol terapeutic pentru regizor, fiind partea vizibilă a unui proces de acceptare a moștenirii dureroase cu care acesta a trebuit să trăiască, acest fapt dînd și mai mult forță filmului.“ – notează Victor Cobuz, în Observator Cultural.

Cine este Eugene Buică?

Eugene Buică s-a născut în București, iar la vârsta de 10 ani s-a mutat împreună cu familia sa la New York. După ce a finalizat cursurile Universității din Pennsylvania, a absolvit The Neighborhood Playhouse În N.Y., unde l-a avut ca profesor de actorie pe legendarul Sanford Meisner.

Ca actor, a avut roluri în peste 50 de piese de teatru, filme, seriale de televiziune și reclame. Apariții notabile pe scena teatrelor includ The Sound of Music pe Broadway, Coriolanus la McCarter Theater din Princeton sau The Swan la Lincoln Center în Manhattan. În ceea ce privește filmele, menționăm Glass Necktie, The Group, Merchants of Venus, Float, și, cel mai recent, Jolt cu Kate Beckingsale, iar ca seriale: ER, Goode Behavior, Days of Our Lives sau Becker.

Între anii 2000 și 2019 Eugene a fost Director artistic și Fondator al Academiei de Actorie The Acting Corps, de care au beneficiat atât comunitatea americană, cât și cea internațională, pregătind un număr de peste 4700 de actori.

A scris, produs și jucat în episodul pilot al serialului de comedie The Romanian/Românul, care în prezent este în dezvoltare pentru a deveni un serial de televiziune. După 24 de ani de la prima filmare, a finalizat montajul filmului documentar Mrs. Buică, ce are ca punct central conflictele din interiorul familiei sale.

Filmul are o durată de 83 de minute.

sursa info: Mrs Buică/Doi lei și o chiflă

Te-ar putea interesa si

Comenteaza