Proiectul „Terapie prin Artă” revine în spitalele din Cluj

by admin

Devenit deja o tradție în spitalele din Cluj, proiectul „Terapie prin Artă” by Create Act Enjoy trebuia să aibă loc și anul acesta în cinci spitale din Cluj-Napoca în perioada mai-august. Pandemia a dat planurile tuturor peste cap, inclusiv pe cele ale artiștilor, care abia spre sfârșitul verii au primit permisiunea de a susține din nou reprezentații, spre bucuria bolnavilor. Astfel, dacă situația epidemiologică nu se va agrava din nou, proiectul Terapie prin Artă va reveni în cele cinci spitale mari din Cluj-Napoca în perioada 17 august-20 septembrie.

„Activitățile ar fi fost similare cu cele din edițiile trecute, când am avut momente artistice pentru pacienți, ateliere de creație, concerte, instalații, dar și vizite individuale în saloane. Multe dintre activități le-am păstrat și anul acesta, însă într-o formă adaptată, iar numărul de spitale rămâne același. Restricțiile care se impun pentru ca proiectul să se desfășoare în maxime condiții de siguranță le-am privit ca pe o provocare creativă ce ne-a făcut să găsim soluții foarte faine la care nu ne-am fi gândit altfel și, totodată, să propunem activități în premieră”, declară Diana Buluga, managerul proiectului Terapie prin Artă.

Aceasta spune că, de altfel, în afară de purtarea măștilor, dezinfecția și echipamentele speciale de protecție erau o regulă și înainte de pandemie.

„Spitalele au primit cu entuziasm vestea că vom veni. Am reconfirmat recent acordul lor și, de altfel, în toate lunile astea am ținut legătura cu ei. Erau multe voci care ne întrebau dacă vom mai face proiectul anul acesta. Atât noi, cât și cei din spitale, considerăm că e nevoie de noi acolo, mai ales acum. În cazul în care situația nu se înrăutățește major și nu apar decizii la nivel național, în perioada 17 august – 20 septembrie vom fi în cele cinci spitale partenere din Cluj-Napoca: Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Militar de Urgență, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie, Spitalul Municipal Clujana și unul dintre corpurile Spitalului Clinic Județean”, ne spune managerul proiectului.

Totuși, revenirea în spitale e o provocare și pentru actorii din cadrul proiectului, care și-au adaptat momentele artistice la regulile impuse de pandemie.

„Vom avea concerte de muzică live în aer liber, inclusiv un concert de pian. Ele se vor desfășura fără formatul obișnuit de public, pentru că atât pacienții, cât și cadrele medicale vor asculta de la geamurile saloanelor și din cabinete, fără să iasă în perimetrul respectiv. Ca activități principale, vom realiza o serie de instalații artistice. E vorba despre amenajarea mai multor „spații de creativitate” la care oamenii din spitale vor avea acces fără să fie condiționați de prezența noastră fizică acolo. În plus, toate instalațiile vor fi permanente. În fiecare spital va fi amplasată câte o pânză uriașă, pe care beneficiarii vor putea să deseneze cu instrumente de colorat pe care le vor lua dintr-un dozator steril. Vom avea ateliere creative în format video care vor rula pe plasme. Ele sunt gândite atât pentru pacienți, cât și pentru personalul medical, cu scopul de a oferi „tips and tricks” pentru reducerea stresului, a anxietății și a oboselii.

Ne-ar fi plăcut ca proiectul să se fi desfășurat așa cum îl știam. Dar faptul că a trebuit să ne adaptăm ne-a făcut să descoperim și foarte multe lucruri noi pe care altfel nu le-am fi experimentat. Norocul nostru e că avem în echipă și în rândul colaboratorilor artiști flexibili în gândirea lor, cărora le place să fie provocați”, explică Diana.

De asemenea, se strâng cărți pentru a inaugura și o serie de mini-biblioteci: „Vor fi colectate cărți în perioada premergătoare implementării propriu-zise, cu ajutorul partenerilor de la Cărturești și Asociația Cărțile pe Față. De asemenea, avem un parteneriat și cu Cafeneaua Tucano, unde oricine va dori să doneze o carte pentru spitale, va fi binevenit”.

Vizitele individuale de la „Rudă pentru o zi” se vor desfășura anul acesta prin telefon sau video-call: „Ele vor fi realizate de către voluntarii noștri. Aceștia îi vor suna pe pacienți de la ei de acasă, iar asta va permite fiecărui voluntar să interacționeze cu mai mulți pacienți decât o făceau în condiții normale”, încheie Diana Buluga.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza