După această perioadă de pandemie, neavând o rutină de viață antrenată, putem dezvolta noi probleme psihologice precum stări de furie, depresie, panică sau anxietate. Psihologii fac un apel către autorități cu scopul ca aceste informații să ajună la cât mai mulți oameni. În acest sens, Organizația Psihologilor din România a propus un ghid practic cu o serie de recomandări referitoare la cum să ne dezvoltăm o nouă rutină de viață, însă informația nu a fost asimilată și transmisă alături de celelalte informații oficiale. În vest, ideea de sănătate include psihologia și asistența socială.
„Dacă starea de izolare se va prelungi, cu siguranță vor începe să apară o mulțime de probleme psihologice. Izolarea în sine nu reprezintă un factor stresant, ci noi îi dăm valoarea de factor stresant în funcție de cum ne raportăm la ele. Oamenii au trăit cu iluzia că, dacă vor să-și schimbe comportamentul, gata și-l pot schimba, l-au adaptat ușor, dar nu și-au dezvoltat o nouă rutină de viață. Dacă izolarea se va prelungi, cei care se raportează irațional, neavând o nouă rutină de viață antrenată, vor începe să dezvolte noi probleme psihologice precum stări de furie, depresie, panică și anxietate. Autoritățile nu înțeleg că, componenta psiho-socială devine tot mai importantă pe măsură ce perioada de izolare se extinde.
Sunt de părere că specialiștii în acest domeniu sunt consultați. Mă refer aici la sociologi și psihologi. Doar că în România mentalitatea este că sănătatea depinde foarte mult de componenta medicală, ceea ce nu corespunde cu spațiul vestic. În vest, ideea de sănătate include psihologia și asistența socială. La noi, echipa nu are acești specialiști în științe psiho-sociale. Vă dau un exemplu concret. Organizația Psihologilor din România a făcut o serie de recomandări despre cum să-ți dezvolți o nouă rutină de viață și am propus un ghid. Este vorba despre un ghid practic, simplu, care trebuie implementat. Noi l-am prezentat în spațiul public, eu am vorbit unde am fost invitat și nu am refuzat nicio invitație de dragul de a face ca această informație să ajungă la cât mai mulți oameni. Dar dacă informația ar fi fost asimilată și transmisă de celelalte informații oficiale, poate că avea un rol mai important și oamenii ar fi dat mai multă atenție. Cred că vom intra până la urmă pe un făgaș normal, iar această perioadă se va termina cu apelarea mai multor oameni la serviciile psihologice”, a declarat psihologul și rectorul UBB, Daniel David, în emisiunea „România te privește” de pe Look Plus.