Consumul drogurilor de mare risc a devenit un fenomen tot mai îngrijorător în rândul tinerilor iar înfiorătorul caz al tânărului de 19 ani ce a accidentat fatal alți 2 tineri în timp ce conducea sub influența mai multor substanțe psihoactive pe raza localității 2 Mai a adus în atenția psihologilor noi problematici privind combaterea acestui fenomen.
În cadrul emisiunii Prima News cu Luciana Indre, psihologul Daniel David a subliniat că eforturile depuse de specialiștii în psihologie în munca cu pacienții pentru eliminarea consumului de droguri nu ar trebui să se concentreze doar pe reducere frecvenței acestui comportament nociv ci ar trebui să conducă spre găsirea unui înlocuitor potrivit ca pacientul să nu mai fie tentat de consumul de droguri pentru a-și îndeplini anumite satisfacții.
” Eu ca psiholog privesc consumul de droguri prin prisma funcției pe care o are. În spatele consumului stau și mecanisme biomedicale ce pot fi tratate. Chiar dacă tratezi cu medicamente dependența e important să te gândești și cu ce înlocuiești comportamentul respectiv.
Consumul de droguri, in general, îl ajuta pe om la ceva, fie să își acopere o stare de tip depresiv, fie să obțină atenție sau pur și simplu o stare de bine. Astfel, nu ajunge doar să reducem frecvența comportamentului de a consuma droguri fie prin tratament medicamentos sau alte tipuri de intervenții, problema este din punct de vedere psihologic, cu ce îl înlocuim?
Tratamentul consumului de droguri sau al alcoolismului daca se face numai biomedical nu dă rezultate, decât pe termen scurt: Pacientul nu va bea o lună sau două după care va recidiva fiindcă consumul de alcool avea o funcție socială pentru el, ori cu ce i-ai înlocuit comportamentul respectiv?”, a transmis în cadrul emisiunii Prima News cu Luciana Indre, prof. univ. dr. Daniel David.
De asemenea, medicul Nicolae Hâncu consideră că există reticență inclusiv în ce privește utilizarea antipsihoticelor în combaterea consumului de droguri în rândul pacienților.
” Referitor la substanțele psihotrope, aceste antipsihotice sunt foarte agresive pe plan cardiovascular și pot cauza chiar si deces de cauza cardiovasculară. Am constatat în activitatea mea că la un moment dat starea de bine a pacientului e remarcabilă și atunci se poate reduce doza dar uneori nu am curajul să i-o reduc fiindcă am întâlnit cazuri în care după reducerea ei aspectele psihice au reapărut.”, a declarat Profesorul Hâncu ân intervenția sa pentru emisiunea menționată.
Astfel, unul dintre cei mai importanți factori în tratamentul psihologic al consumului de drogrui îl reprezintă ghidarea pacientului către un comportament benefic care să înlocuiască funcțiile dependenței, după cum a afirmat specialistul în psihologie clinică și psihoterapie, Daniel David.
”Daca consumi alcool pentru a combate depresia trebuie rezolvată depresia, dacă fumatul te ajută să ai mai mult curaj în public, trebuie înlocuit cu un comportament benefic. Fiecare comportament apare într-un context și are consecințe. Tu dacă ai redus comportamentul respectiv este greu ca el să ajungă la aceleași beneficii pe care le-ai căutat. Poate părea greu sa găsești comportamente alternative dar, în principiu, ele există ( sport, public speaking etc.). În psihologie avem expresia «regula mortului» ce ne spune că: Unui om nu poți să-i spui ce să nu facă. Practic, unui mort dacă ii spui tot ce îi este interzis să facă el te va asculta însă unui om tu trebuie sa-i spui ce trebuie să facă.” a mai adăugat Rectorul UBB, Daniel David, în cadrul emisiunii Prima News cu Luciana Indre.
Problematica consumului de droguri alături de alte tematici de relevanță din sfera sănătății mintale vor fi aprofundate și dezbătute de către cei doi renumiți profesori, Daniel David și Nicolae Hâncu, în cadrul unei noi emisiuni de sănătate difuzate de postul Prima News, intitulată ”Minte sănătoasă în corp sănătos”, ce va fi prezentată de Luciana Indre, realizator al emisiunii ”Sănătate cu stil” marca Prima TV . Producția va debuta începând din data 17 Septembrie pe canalele Prima News și Medica TV și va fi difuzată săptămânal, în fiecare duminică.