Ministrul Muncii, Raluca Turcan, s-a aflat vineri într-o vizită de lucru în județul Cluj. Oficialul a avut mai multe întâlniri cu angajatorii și agenții economici din județ și a participat la deschiderea Bursei locurilor de muncă organizată de AJOFM Cluj.
„La Cluj-Napoca am continuat ceea ce am făcut deja în alte 3 județe, am deschis o bursă a locurilor de muncă, unde au stat față în față mari angajatori cu oameni în căutarea unui loc de muncă. Și dacă în 3 județe până acum am avut aproximativ 1.700 de locuri de muncă puse la dispoziție de angajatori, dintre care două treimi au fost deja ocupate, la Cluj-Napoca am avut 1.800 de locuri de muncă puse la dispoziție, dintre care 850 au deja oameni selectați și 280 au fost deja ocupate pe loc”, a declarat ministrul Muncii.
Creșterea economică a României se reflectă și în piața muncii, a mai afirmat Raluca Turcan. Ministrul a explicat că în primele 7 luni ale acestui an în țara noastră au apărut circa 100.000 de noi locuri de muncă, mai ales pe perioadă nedeterminată, ceea ce reprezintă un lucru încurajator.
„De la 1 ianuarie 2021 până în acest moment, în România au apărut aproximativ 100.000 locuri de muncă. Avem aproximativ 100.000 de salariaţi şi cam tot atâtea contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. Acest trend este un trend încurajator şi vreau să vă spun că o creştere semnificativă a numărului de locuri de muncă s-a realizat în ultimele două luni, cu aproximativ 20.000 de locuri de muncă nou create pe lună, în condiţiile în care, chiar dacă este perioadă sezonieră, numărul de contracte part time a scăzut. Deci, practic, nouă cifrele ne arată că această creştere economică pe care o vedem cu toţii reflectată şi-n statisticile UE, şi-n nivelul investiţiilor şi veniturilor la bugetul statului, este întărită şi de crearea şi ocuparea de locuri de muncă. Şi locuri de muncă pe perioadă nedeterminată, deci care aduc o anumită stabilitate”, a declarat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj.
Raluca Turcan a vorbit și despre criza de locuri în creșele din Cluj-Napoca și a anunțat că exercitarea meseriei de bonă va fi posibilă în perioada următoare.
„Aș vrea să mai vorbesc și despre creșterea numărului de locuri în creșe. Subiectul a fost urmărit și de către primarul Emil Boc, căruia îi mulțumesc pentru tenacitatea de a rezolva o problemă și pe care noi ne-am asumat-o în programul de guvernare. Ne-am asumat ca în PNRR să creștem infrastructura de creșe în România, avem alocați 43 de milioane de euro pentru realizarea a 140 de creșe.
Totodată, împreună cu primarul Boc am reușit să mișcăm un proiect lege din încremenint din anul 2014, și anume exercitarea meseriei de bonă, care a beneficiat de norme de aplicare ale anului 2017 și care nu au fost încă legiferate, din cauză că nu au existat standarde pentru această meserie de bonă. Exercitarea meseriei de bonă va fi posibilă în perioada următoare, avem lege, norme de aplecare și standarde de calitate”, a mai declarat ministrul Muncii.