Directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului vine cu câteva recomandări pentru perioada sărbătorilor de iarnă. El îi atenționează pe părinți să fie atenți la dulciurile pe care le cumpără pentru cei mici și să le ia doar dacă acestea sunt însoțite de etichete cu elemente de identificare și informare în limba română .
„Atenţionez părinţii care doresc să facă o surpriză cât mai plăcută copiilor lor ca înainte de a cumpăra diverse sortimente de bomboane şi ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao şi grăsimi vegetale (bomboane, tablete, figurine etc.), să aibă în vedere ca toate aceste produse să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română şi să ţină cont de următoarele recomandări: dulciurile care conţin coloranţii E 110- galben portocaliu, E 104- galben de chinolină, E 122- Carmoizină, E 129- Roşu allura, E 102- Tartrazina, E 124- Roşu ponceau etichetarea trebuie să prezinte menţiunea „poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora”. Ciocolata trebuie să conţină declaraţia privind „substanţa uscată de cacao …% minimum” astfel încât să poată fi ales sortimentul care satisface cel mai bine gustul consumatorului”, a explicat Paul Anghel, pentru agenția Agerpres.
Directorul ANPC susţine că pentru persoanele care suferă de alergii, eticheta oferă informaţii privind posibilele componente cu efecte alergene, denumirile acestora fiind accentuate pentru a putea fi evidenţiate în lista ingredientelor.
„Dulciurile, ciocolata şi produsele pe bază de cacao (produsele alimentare în general) care se dăruiesc cu preponderenţă cu ocazia sărbătorii lui Moş Nicolae trebuie consumate moderat, cu responsabilitate. În acest sens se va avea în vedere declaraţia nutriţională care oferă informaţiile privind valoarea energetică, conţinutul de grăsimi, conţinutul de acizi graşi saturaţi, conţinutul de glucide, din care conţinutul de zaharuri, conţinutul de proteine şi conţinutul de sare”, a mai declarat Paul Anghel.