Recomandări pentru minivacanță în siguranță

by Oana Spiru

Luni, 24 ianuarie 2022, sărbătorim Ziua Unirii Principatelor Române. Potrivit Codului Muncii, această zi este declarată zi liberă, iar mulți dintre noi vom beneficia de o minivacanță de trei zile la sfârșitul săptămânii curente. Spre bucuria iubitorilor sporturilor de iarnă, a și nins aseară, iar pârtiile din județul nostru sunt pregătite să îi primească pe turiști.

Totuși, dacă luați în calcul să vă petreceți timpul la munte, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Avram Iancu” al județului Cluj vă recomandă să fiți preventivi.

Astfel, le reamintim cetățenilor că, în perioada sezonului rece, odată cu scăderea temperaturilor, cele mai multe incendii la locuințe au drept cauză coșurile de fum necurățate, instalațiile electrice improvizate sau cu defecțiuni, precum și mijloacele de încălzire lăsate nesupravegheate.

Pentru a preveni producerea unor incendii, verificați mijloacele de încălzire, precum sobe, calorifere sau alte surse de căldură.

În situația în care părăsiți locuința, decuplați aparatele electrice, iar dacă vă cazaţi în structuri de primire turistice, familiarizaţi-vă cu traseele căilor de evacuare din incinta acestora.

De asemenea, recomandăm părinţilor supravegherea permanentă a micuţilor lor, pentru a fi eliminată posibilitatea ca aceştia să se joace cu focul sau în apropierea mijloacelor de încălzire.

Dacă plecați în vreo drumeție, vă reamintim că a nins pe drumurile județene și naționale, așa că trebuie folosite anvelope pentru zăpadă. De asemenea, nu uitați să vă dotați mașinile cu lanțuri antiderapante. Iată mai multe sfaturi, care sunt disponibile și pe Ghidul Ger/Vicol de pe platforma www.fiipregatit.ro.

Înainte să plecați la drum, asigurați-vă că nivelul antigelului este suficient pentru a evita înghețarea. Totodată, acumulatorul și sistemul de aprindere trebuie să fie în stare foarte bună, iar bornele bateriei curățate.

Înainte de plecare trebuie verificat și sistemul de acționare al ștergătoarelor de parbriz, fiind asigurat un nivel corespunzător de lichid de curățare. În plus, să nu uitați de farurile și luminile de avarie, care trebuie să funcționeze corespunzător. 

Este important ca sistemul de încălzire și cel de dezghețare să funcționeze eficient, la fel și termostatul.

Pe de altă parte, trebuie verificat dacă nu există fisuri în sistemul de eșapament. Vă readucem aminte că inhalarea monoxidului de carbon este letală.

Nu uitați de nivelul de densitate al uleiului. Vâscozitatea uleiurilor și hidrocarburilor crește la temperaturi joase și nu asigură aceleași proprietăți specifice.

Dacă suntem atenți, vom preveni o situație neplăcută, iar săptămâna viitoare ne vom întoarce la muncă după o vacanță pe cinste!

Te-ar putea interesa si

Comenteaza