Rectorul UBB, Daniel David, reacție pentru politicienii români care cer universități ”antreprenoriale”: ”Harvard nu este o universitate antreprenorială, nici UBB”

by Christian Suciu

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Daniel David, a reacționat față de declarația președintelui Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, propus de trei dintre candidații la președinție pentru funcția de premier, privind nevoia sistemului românesc de învățământ pentru universități ”mai antreprenoriale”. Acesta a răspuns printr-un comunicat în care menționează că ”Universitatea Harvard nu este o universitate antreprenorială, și nici UBB nu este.”

” Politicienii noștri trebuie să înțeleagă bine antreprenoriatul atunci când se angajează în politici publice, astfel încât acestea să fie bazate pe dovezi. Mă bucur că cel puțin doi politicieni vizibili – domnii Emil Boc și Ilie Bolojan – se exprimă sistematic pentru antreprenoriat, lucru care nu mă miră uitându-mă la realizările lor în orașele/județele în care sunt implicați. Dar când vorbim de universități trebuie să fim atenți și sper să implementăm lucrurile adecvat, după setul de practici internaționale.

Universitatea Harvard spre exemplu, nu este o universitate antreprenorială, ci una de cercetare avansată și a educației, cu componente antreprenoriale. Urmând astfel de practici internaționale, UBB este o universitate de cercetare avansată și a educației, cu componente antreprenoriale importante: curs transversal de antreprenoriat pentru toți studenții/angajații, incubator de afaceri pentru studenți/angajați, societăți antreprenoriale studențești, oficii de antreprenoriat și transfer tehnologic și de cunoaștere etc. În acest fel unii absolvenți pot fi antreprenori, adesea cu inovații disruptive, nu doar incrementale, alții foarte buni angajați, capabili, după angajamentul Bologna, să lucreze flexibil în domenii/ocupații diverse, dincolo de specializările inițiale (cu eventuale cursuri minimale de reconversie profesională),  iar alții, prin cercetările avansate care nu au imediat aplicații practice, vor putea schimba paradigme în viitor și aduce noi piețe.

Altfel, dacă sunt legați limitativ și birocratic de piața muncii existentă la un moment, vor avea angajabilitate mare pe termen scurt, dar șomeri pe terme mediu-lung, iar dacă forțăm modele antreprenoriale în universități, fără cercetare avansată exploratorie, inovațiile potențiale vor fi mai ales incrementale, nu disruptive! Așadar, lucrurile trebuie făcute adecvat, după bunele practici internaționale, iar acest raport de țară sper să ajute în acest sens.”, a declarat Rectorul Unviersității Babeș-Bolyai, Prof. Univ. Dr. Daniel David.

Reacția acestuia vine în urma unui discurs al președintelui CJ Bihor, Ilie Bolojan, ce în urmă cu două săptămâni a cerut ca finanțarea universităților să fie condiționată de numărul de absolvenți angajați în domeniul absolvit.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza