Vedem tot mai des trotinete electrice abandonate haotic prin oraş, pe mijlocul trotuarelor sau chiar prin… Somes. A fost si una dintre principalele nemultumiri ale clujenilor in ultimul timp, de aceea administratia locala a decis sa ia masuri. In cadrul unei dezbateri care va avea loc miercuri, 14 octombrie, se propune introducerea unor taxe pentru trotinetele abandonate pe spatiul public sau stabilirea exactă a locaţiilor unde pot fi lăsate.
Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, spune că operatorii de trotinete vor avea două obligaţii principale pe acest subiect. Acestea se referă la plata unei taxe pentru că ocupă domeniul public şi în al doilea rând, să ridice imediat orice trotinetă care este amplasată ilegal. Dacă trotinetele nu vor fi luate la timp din zonele interzise, le va prelua primăria şi operatorii vor fi nevoiţi să plătească o taxă, exact cum se face şi cu ridicarea maşinilor parcate ilegal.
Chiar dacă regulamentul specifică locurile unde pot fi amplasate aceste trotinete, mulţi îl neglijează. „Regulamentul face ordine şi spune foarte clar, spre exemplu: trotinetele nu pot fi lăsate sau amplasate acolo unde trotuarul e mai mic de 2 m, nu pot fi lăsate în staţiile transportului în comun, pe treceri de pietoni, în faţa unor insituţii care au caracter de urgenţă. Dar, pe de altă parte, pot fi utilizate trotinetele pentru că ele reprezintă un mijloc alternativ de mobilitate, trebuie să fie susţinute, dar în condiţii decente, în care să poată convieţui şi pietonul şi biciclistul şi cei care utilizează trotineta”, menţionează primarul.