În contextul în care un nou val al pandemiei de coronavirus este iminent, iar rata de vaccinare este încă mult sub așteptările inițiale, toată lumea se întreabă cum va arăta anul școlar 2021-2022. Deocamdată, știm sigur că va începe în data de 13 septembrie, însă dacă va fi online sau fizic, dacă prezența va fi cumva influentață de rata de infectare sau de vaccinare, nimeni nu știe. Prin urmare, părinții alături de câteva ONG-uri i-au cerut Ministerului Educației un plan exact până pe 15 august. Aceștia consideră că au tot dreptul să cunoască modul în care vor funcţiona, din această toamnă, școlile.
“Dacă vom avea valul 4, 5, 6 este necesar ca autoritățile să aibă scenarii și pozitive, și negative. Știm cu toții că, mai ales pentru copiii din învățământul preșcolar și primar, este foarte dificil să învețe online, au nevoie de un adult să îi ajute. Iar în multe situații bunicii nu știu să utilizeze tehnologia. 2020 și 2021 au fost ani de sacrificiu, mai ales pentru copii și pentru educație, din păcate.
Cred că, dacă ajungem în valul 4 se datorează exclusiv adulților care fie nu cred în virus, fie nu au minime reguli de igienă. Eficient ar fi predictibilitatea din partea autorităților, exact cum vor funcționa scenariile, pentru că mulți părinti lucrează fizic”, ne-a declarat președintele Asociației Părinților din Cluj-Napoca, Cristina Grigore.
Inspectoratul Școlar Județean Cluj nu a primit până în acest moment precizări metodologice cu privire la măsurile igienico-sanitare care se vor aplica din toamna acestui an școlar, menționând că aceste măsuri vor veni din partea experților în sănătate mai aproape de începutul anului școlar.
“Suntem județul care are cea mai mare rată de vaccinare în rândul cadrelor didactice. Asta este încă o dovadă că profesorii sunt preocupați să aibă un act educațional eficient cu prezență fizică în școli. Toate măsurile sanitare vor veni dinspre experții din domeniul sănătății care sunt în măsură să ne orienteze din acest punct de vedere, astfel încât spațiul școlii să fie unul sigur, pentru modul în care se vor desfășura activitățile educaționale cu prezență fizică. Cu siguranță, mai aproape de începutul anului școlar, spre sfârșitul acestei luni, vom cunoaște concret toate aceste măsuri igienico-sanitare”, ne-a explicat inspectorul școlar și purtătorul de cuvânt al ISJ Cluj, Amalia Gurzău.
Plan de măsuri și scenarii până pe 15 august în legătură cu organizarea anului școlar 2021-2022, asta a solicitat autorităților un grup de organizații neguvernamentale. Într-o scrisoare deschisă, semnatarii consideră că elevii, părinţii şi profesorii au dreptul să cunoască modul în care vor funcţiona, din această toamnă, școlile.
“Având în vedere faptul că nu mai este mult timp până când începerea anului şcolar 2021-2022 ne va prinde din nou nepregătiţi, solicităm Ministerului Educaţiei să îşi asume mai multe măsuri pentru ca educaţia să se facă bine după pandemie. Cum se va face şcoală de la toamnă? Prezentarea unui plan de măsuri şi scenarii privind organizarea procesului educaţional în anul şcolar 2021-2022, nu mai târziu de 15 august”, au precizat autorii scrisorii.
Aceștia consideră că va trebui realizat un scenariu prompt dacă valul patru va genera noi măsuri de restricție: “De asemenea, trebuie pregătit un scenariu de avarie, în cazul în care valul patru va impune noi măsuri de restricţie privind mobilitatea populaţiei. Acesta trebuie prezentat cu încredere de către autorităţi în comunităţile şcolare, prin valorificarea predictibilităţii în actul de guvernare şi a creşterii gradului de încredere a cetăţenilor în cei care guvernează serviciile publice”, adaugă reprezentanții ONG-urilor.
Între timp, în loc să ne lămurească, autoritățile competente se contrazic. Ministrul Educației este categoric, elevii vor reveni față în față:
“Bazându-mă pe informațiile pe care le am, în limitele de competență, bazându-mă pe faptul că în școli au fost respectate regulile sanitare mai bine decât în orice alte locuri… cu excepția unităților sanitare, bazându-mă pe nivelul ridicat de vaccinare al personalului din învățământ în raport cu orice alt tip de personal, mă pronunț cât se poate de clar în favoarea deschiderea școlii cu prezență fizică pentru toți elevii fără scenarii de funcționare”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
De cealaltă parte, Klaus Iohannis a precizat că este posibil ca orele să funcționeze în diverse scenarii.
“Dacă totuși apare valul patru mai intens se iau măsuri, ca anul trecut. Se vor trece școlile pe diferite formate, în funcție de ratele de incidență. Mă surprinde că unii care vor să-și dea importanță întreabă de scenarii. Nu știu ce consiliu a întrebat așa ceva. Să pună mâna pe ziar și să vadă cum am făcut anul trecut”, a transmis președintele României.