Ridicarea stării de alertă aduce modificări și pe piața muncii. Ministrul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că o parte dintre măsurile de protecție a angajaților nu se vor mai aplica, în timp ce altele rămân în vigoare pentru o perioadă limitată de 90 de zile.
„Ridicarea stării de alertă aduce schimbări și în domeniul gestionat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale! Astfel, nu se va mai acorda șomaj tehnic, dar rămâne în vigoare „kurzarbeit” (OUG 132/2020) încă trei luni de la ridicarea stării de alertă.
Și valabilitatea contractelor colective de muncă (CCM) se prelungește automat tot cu 90 de zile, iar părinții care au în îngrijire copii sau adulți cu handicap înscriși în sistemul de învățământ (OUG 110/2021) pot primi zile libere până la finalul anului școlar 2021-2022.
Nu mai sunt obligatorii nici decalarea programului de lucru și nici telemunca, dar acesta pot fi stabilite, în continuare, cu acordul angajatorului. Nu în ultimul rând, nu se mai ocupă posturi fără concurs în instituțiile de stat”, a explicat ministrul Marius Budăi, într-o postare pe rețelele de socializare.
Kurzarbeit, sau programul flexibil de muncă, a intrat în vigoare pe 1 septembrie 2020. Acest program prevede că angajatorul a cărui activitate a fost afectată de pandemia de COVID-19 poate reduce timpul de lucru al angajaților, fără să recurgă la concedieri, iar diferența timpului de lucru fiind subvenționată de stat.
România s-a aflat în stare de alertă în ultimii aproape doi ani.