România are o treime din apele termale ale Europei însă statul nu sprijină cu nimic acest turism! Gheorghe Baciu (Asociația Națională a Stațiunilor Balneare):” Stațiunile balneare au primit 0 lei în pandemie.”

by Christian Suciu

Președintele Asociației Naționale a Stațiunilor Balneare și Balneoclimaterice din România, Gheorghe Baciu, a atras atenția asupra lipsei de sprijin din partea statului pentru dezvoltarea stațiunilor balneare în perioada pandemiei într-o intervenție pentru emisiunea Prima News cu Ciprian Aron. Primarul Orașului Slănic Moldova este surprins de neglijența statului român în prezervarea și exploatarea apelor termale chiar dacă România adăpostește o treime din toate apele termale din Europa.

” Consider că din 2020 până în 2023 statul s-a comportat total inechitabil în această problemă. Statul a oferit sprijin de 1 miliard de euro pentru agenții economici în timp ce stațiunile balneare au primit 0 lei, ori și acestea au avut cheltuieli din cauza normelor de securitate impuse in spațiile publice.
Statul ar trebui să ajute în egală măsura și administrațiile publice locale pentru a putea reface infrastructura stațiunilor balneare. În prezent banii pentru ca acest obiectiv să fie realizat vin din doar 2 surse: prima este impozitul, pe care agentul economic îl dorește cât mai mic și turistul, prin aceea taxă speciala pe care majoritatea stațiunilor balneare o au.” a declarat în cadrul emisiunii Prima News cu CIprian Aron, Primarul Gheorghe Baciu.

Incapacitatea statului român de a valorifica resursele naturale extrem de bogate pe care le are la dispoziție a fost scoasă în evidență și de fostul diplomat român Pavel Suian, ce a evidențiat falimentul Complexului Vața de Jos din Hunedoara, rămas inactiv vreme de 11 ani după ce a fost achiziționat de Romtelecom înainte ca acesta să fie cumpărat de grupul grecesc OTE.

” Gândiți-vă la Complexul de la Vața de Jos Hunedoara ce a rămas închis vreme de 11 ani! Timp de 11 ani această stațiune cu ape termale extraordinare a rămas închisa iar o soartă similară au avut-o și Băile Herculane, celebre în Romania și nu numai.” a declarat diplomatul Pavel Suian în emisiunea Prima News cu Ciprian Aron.

Aceeași lipsă de sprijin a statului în dezvoltarea stațiunilor a fost evidențiată și de afaceristul român Silviu Zetea, invitat în cadrul aceleiași emisiuni.

” Avem într-adevăr stațiuni termale, lumea vrea sa se dezvolte însă în prezent acest tip de turism se poate dezvolta doar în zonele foarte atractive. Trebuie să-mi placă să dezvolt o activitate acolo unde vreau să pun bazele unei asemenea afaceri. Daca privim retrospectiv, resuscitarea turismului a început deja fiindcă în pandemie turismul a fost efectiv omorât, s-au produs «crime juridice» în acel moment, când multe unități turistice au clacat si s-au închis.” a spus afaceristul Silviu Zetea pentru Prima News.

Cu toate acestea, Președintele Asociației Stațiunilor Balneare, Gheorghe Baciu a remarcat ca o politică pozitivă a statului de impulsionare a turismului post-pandemic prin acorarea voucherelor de vacanță ce motivează angajatorii să frecventeze și să descopere stațiunile românești.

” Prin aceste tichete se încearcă o mobilizare a turistului în zona națională, este o motivație pentru angajat să-și refacă starea de bine, starea de productivitate și sănătatea și atunci el își va lua cu el soția și copii pentru a descoperi stațiunile din Romania. Astfel vom reface obiceiul de a vizita stațiunile românești obicei care s-a depreciat semnificativ în ultimii ani. Am cunoscut de exemplu persoane care au revizitat Băile Slănic pentru prima oară în 11 ani iar când ești deconectat de atâta timp e aproape imposibil să rămâi atras de facilitățile turistice respective.” a mai adăugat Primarul Orașului Slănic Moldova, Gheorghe Baciu în cadrul emisiunii Prima News.

Te-ar putea interesa si

3 comentarii

Vlad 31/03/2023 - 20:02

Este o rușine faptul că statul român nu sprijină turismul balnear și apele termale din țara noastră. Este important să investim în aceste stațiuni și să promovăm beneficiile terapeutice ale acestor surse naturale. Este trist că în pandemie, aceste stațiuni au primit zero sprijin din partea guvernului.

Raspunde
Gala PUTE 04/04/2023 - 15:01

Neglijența statului eșuat în exploatarea apelor termale, știind că țara posedă o treime din apele termale ieuropene, e fix proba ce indică că categoric trădarea intereselor naționale balneare favorizează pe cine dețin restul de ape !?

Raspunde

Comenteaza