România, pe locul 2 la vaccinări în Uniunea Europeană. Chiar și așa, am atinge ținta de imunizarea abia în decembrie 2022

by admin

Comisia Europeană și-a propus vaccinarea a 70% dintre adulții din Uniunea Europeană până în această vară, dar această țintă pare tot mai greu de îndeplinit, scriu jurnaliștii de la Politico. Ritmul de imunizare este unul destul de scăzut și, dacă acest ritm se menține, doar 15% din populația UE va fi vaccinată împotriva noului coronavirus până la sfârșitul lunii septembrie. Pentru a-și atinge obiectivul, ritmul de vaccinare ar trebui să crească de cinci ori.

În condițiile actuale de imunizare, ținta asumată de Uniunea Europeană ar urma să fie atinsă abia în martie 2024. Pentru unele state obiectivul este și mai îndepărtat. Bulgaria, de exemplu, ar trebui să crească ritmul de vaccinare de 29 de ori (altfel ar atinge ținta abia în 2040), Letonia de 17 ori, Italia de 10 ori și Ungaria de 9 ori.

România este un exemplu de bune practici în ceea ce privește campania de vaccinare împotriva COVID-19. Țara noastră este pe locul 2 în UE, după Malta. Dar chiar și așa ritmul de imunizare trebuie accelerat. Potrivit celor de la Politico, România ar urma să atingă obiectivul de 70% abia în decembrie 2022, dacă menține acest ritm, iar pentru a ajunge la data limită, ar trebui să crească rata vaccinărilor zilnice de trei ori. Menținând ritmul actual, în 22 septembrie România ar urma să vaccineze doar 26% din populația adultă. 

O serie de factori determină viteza campaniilor de vaccinare din diferitele țări europene, iar unul dintre cei mai importanți este numărul de doze necesare. Astfel, principalele provocări țin de logistică, de cantitatea disponibilă de vaccinuri, de transportarea și de depozitarea acesteia. Din fericire, în perioada următoare Agenția Europeană a Medicamentului urmează să aprobe un nou ser, produs de AstraZeneca, și care va fi mai ieftin și mai ușor de transportat decât cele existente deja.

Un alt factor este reprezentat de etapizarea campaniilor de vaccinare. Majoritatea țărilor au vaccinat mai întâi personalul medical, urmat de persoanele din categorii de risc, urmând ca abia în etapa a treia să aibă loc vaccinarea populației generale. În momentul în care majoritatea țărilor vor fi intrat în etapa a III-a este de așteptat ca viteza cu care oamenii sunt vaccinați să crească semnificativ.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza