Situația spitalelor românești rămâne în continuare una complicată. În timp ce cele private își dublează veniturile, cele de stat funcționează la limita bunului simț.
Părerile sunt împărțite totuși: unii consideră că spitalele ar trebui să fie direct subordonate Ministerului Sănătății, iar alții spun că ar fi mai bine ca spitalele să țină de UAT-uri. Din păcate la momentul actual, unii medici declară că sunt spitale care nu mai pot asigura tratamentele necesare bolnavilor și că în unele situații aceștia trebuie să își aducă de acasă.
Patriciu Achimaș-Cadariu: Cred că ar trebui să judecăm foarte bine ce putem și unde putem să facem
Invitat la Prima News în emisiunea prezentată de Ciprian Aron, fostul ministru al Sănătății a declarat că e important în primul rând să se stabilească scopul pe care îl deservesc cei din breaslă.
Patriciu Achimaș-Cadariu, fost ministru al Sănătății: Cred că ar trebui să judecăm foarte bine ce putem și unde putem să facem. Fiindcă fără doar și poate da, admirabil, autorități locale au investit enorm, și spitalul poate stă gol fiindcă nu are medici. Alții, au pornit invers, s-au străduit să ofere serviciile și sigur au construit și echipe și un context, infrastructură. Iar alte spitale care fac performanță, se chinuie să își producă finanțare. Deci situația este complicată, și cred că ar trebui să discutăm și ce sistem ne dorim. Un sistem universal așa ca în Marea Britanie, în care toate unitățile funcționează să ofere cam același nivel, sigur, cu excepții notabile, sau un sistem ca în Germania, în care, da, delegăm, facem finnațare din multe zone dar putem să ajungem în situații în care să externalizăm și resursele umane, cum sunt în unele spitale, și să ne trezim și cu alte probleme.
Tot invitat al emisiunii a fost și Petru Șușca, fost manager al Spitalului Județean de Urgență din Cluj.
Petru Șușca, fost manager spital: Pe măsură ce și în România sunt tot mai multe resurse în sistem, problemele sunt tot mai multe. Sunt spitale care nu au medici, sunt spitale care nu sunt dotate, în continuare practic problemele practic au rămas, deși dacă stăm să ne uităm pe finanțare, finanțarea a crescut substanțial în ultimii ani. Aici sunt mai multe discuții și are dreptate, ce spune și domnul profesor Achimaș, este foarte important ce ne dorim, desigur că, suntem convinși cu toții că ne dorim ca serviciile pe care le oferim să fie cele reale și de calitate. Pentru că până la urmă toți pacienții își doresc, atât la Cluj, cât și la Beiuș sau la Sebeș, la Vâlcea, la Pitești, să fie servicii medicale de cea mai bună calitate.
Bugetele și gestionarea acestora, rămâne însă o problemă în acest context, care le dă bătăi de cap multor manageri de spitale.
Și noi suntem finanțați și avem aceleași prevederi legale,ca orice alt spital, și nu suntem puși în situația în care pacienții să aducă mâncare, medicamente, sau orice altceva de acasă. Și dacă vine oricine la noi în spital o să găsească hârtie igienică la toalete, dezinfectant, și absolut tot ce are nevoie un pacient pe perioada șederii în spital. Bineînțeles că modul cum își repartizează cheltuielile, depinde de fiecare în parte, că dacă te apuci la un moment dat și încarci structura unui spital cu personal mai mult decât ai nevoie, și ponderea bugetului tău se duce pe salarii, atunci normal că nu vei avea de niciunele, a declarat tot în cadrul emisiunii Gabriel Lazany, manager SCJU Bistrița.
Urmăriți Prima News cu Ciprian Aron de luni până vineri, de la ora 16.