Sănătatea mintală după pandemie. Daniel David: “Nu evenimentul ne influențează răspunsurile psihologice, ci modul în care ne raportăm la el”

by admin

Pandemia a afectat omenirea din mai multe puncte de vedere, iar acest fapt este cunoscut la nivel mondial. Chiar dacă unii au “reușit” să se mai obișnuiască cu efectele ei, pentru alții, pandemia lasă în continuare urme adânci în urma reacțiilor psihologice. Psihologul Daniel David a explicat că aproximativ 35% până la 50% din oameni, indiferent de traumă, rămân la nivelul de funcționare pe care l-au avut înainte, cu mici variații, iar 20-25% care s-au confruntat cu trauma își reduc nivelul de funcționare socială și devin depresivi, anxioși.

“Atunci când oamenii se confruntă cu o situație problematică, traumatică, ei au diverse tipuri de reacții psihologice. Aproximativ 35% până la 50%, indiferent de traumă, rămân la nivelul de funcționare pe care l-au avut înainte, cu mici variații. Dintre aceștia, unii se dezvoltă post-traumatic. Deci 30-35% nu sunt afectați negativ. Celălalt procent de 20-25% care după ce se confruntă cu trauma, își reduc nivelul de funcționare socială și devin depresivi, anxioși, prin urmare funcționează mai prost. După 1 an, 1 an și jumătate, își revin la nivelul inițial, iar unii chiar și-l depășesc”, a explicat psihologul Daniel David într-o conferință din cadrul Electric Castle Talks.

Aproximativ 20% “cad” ca urmare a conflictului sau a ciocnirii cu trauma și nu își mai revin. Aceștia rămân la un nivel de subdezvoltare sau unii ajung chiar până la stres cronic. Ciocnirea puternică cu o situație traumatică afectează negativ aproximativ 20-25% din populație.

“Când te confrunți cu o traumă, reacția psihologică sănătoasă este să fii teribil de îngrijorat, dar nu anxios, însă nici calm șau bucuros. Să fii trist, dar nu deprimat, să fii foarte nemulțumit, dar nu furios și agresiv. Lumea uită aceste aspecte. Cum ați fi vrut să fie oamenii după pandemie? Au fost foarte mulți triști și îngrijorați, nemulțumiți, dar astea sunt emoții sănătoase care ne ajută să facem față traumei. Problema ar fi fost dacă foarte mulți dintre noi am fi devenit depresivi, panicați, agresivi, însă procentul este de 25%.

Pandemia a afectat un procent de populație, dar nu atât de mare pe cât credem. Nu evenimentul ne influențează răspunsurile psihologice, ci modul în care noi ne raportăm la el. Oamenii au libertatea să aleagă modul în care se raportează la eveniment”, a precizat psihologul.

Specialiștii spun că cei care prezintă un stil cognitiv au tendința de a catastrofa, de a vedea lucrurile negativ când se întâmplă ceva: “Ei văd doar groaznic și catastrofă în jur. Cei care nu au toleranță la frustrare și cred că viața este doar o plăcere constantă și uită că viața uneori mai înseamnă și neplăcere, se regăsesc în procentul de 20-25% care au dezvoltat tulburări psihologice”, încheie Daniel David.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza