Sărbătoare la Centrul de Interes: 24 de evenimente vor anima cea mai mare comunitate artistică din Cluj

by admin

Centrul de Interes sărbătorește doi ani de la inaugurare în data de 20 iunie, ora 19, printr-un eveniment aniversar spectaculos care include vernisajul comun șapte expoziții noi, șase proiecte concepute de artiștii rezidenți, trei expoziții în desfășurare și opt ateliere deschise. O ocazie perfectă prin care vizitatorii vor putea lua pulsul artei contemporane, alături de cea mai mare comunitate artistică din Cluj. Atmosfera de sărbătoare va fi completată cu muzică live, băutură și preparate de street food, în curtea Centrului.

Deschis în iunie 2017, Centrul de Interes s-a stabilit rapid ca un loc de referință pentru cei interesați de arta contemporană. În cei doi ani de existență, aproximativ 8.500 de vizitatori au participat la deschiderea a 66 de expoziții și multe alte proiecte colaterale. Noul fenomen artistic clujean a fost remarcat încă de la începuturi de unele dintre cele mai prestigioase publicații internaționale: Vogue, Artribune, Art Press sau Contemporary Lynx. Modelul coexistenței a mai multor artiști sub același acoperiș pare nu doar să funcționeze la Cluj, ci să fie unul de succes, apreciat și dincolo de hotare.

Program plin de evenimente, la 2 ani de Centrul de Interes

SPAȚIU INTACT prezintă expoziția ”I Am, You Are, He Is. Contemporary Artists Interpret the Bauhaus Lamp” cu lucrări din colecția lui Walter Schnepel. Când Schnepel s-a asociat cu Wagenfeld în 1980 ca să creeze din nou lampa Bauhaus din 1924, a căutat şi o modalitate de a redefini forma iconică şi de a o ancora în cultura contemporană. El a înţeles că orice obiect istoric trăieşte doar atâta timp cât e subiect al interpretărilor şi a decis să-l ofere artiştilor care să îl modifice cum cred ei de cuviinţă. Prin contribuţia unor artişti, precum Jochen Fischer, Christian Gürtler, Richard Hamilton, Alison Knowles, Christiane Möbus, Aldo Mondino, Paul Renner şi Florin Ştefan, noile lămpi Bauhaus există acum la intersecţia a două universuri: cel în care puritatea formei încă există şi un altul, în care e stratul de bază al unui palimpsest, o metaforă a unei istorii vii şi a individualităţii.

BAZIS Contemporary aduce în premieră în România instalația ”Norilsk Substance” a artistului rus, Dmitry Kawarga. Titlul instalației se referă la orașul sibierian Norilsk, unul dintre cele mai nelocuibile orașe din lume: 17.000 de deținuți ai gulagului sovietic au murit la ridicarea sa, e construit pe permafrost, iernile sunt lungi și extreme, iar poluarea e severă. Și totuși are peste 100.000 de locuitori. Explicația? Aici se află cel mai mare zăcământ de materii prime al lumii. Norilsk e simptomul ideii de capitalism care se bazează pe exploatarea maximă a resurselor și care nu poartă responsabilitate nici pentru natură, nici pentru umanitate. Lucrarea lui Kawarga atrage atenția asupra dezastrului care amenință omenirea: schimbarea climatică. Artistul rus nu prevestește sfârșitul lumii, ci doar o altfel de lume, în care omul poate să apară doar ca o fantomă și în care viața nu mai are nicio legătură cu valorile umaniste, cultura sau formele de gândire.

Artistul Daniel Nagy revine după trei ani la BAZIS Project Space cu o nouă expoziție, ”S.P.”, care are ca punct de pornire scenariul unui film nerealizat de cineastul italian Pasolini: ”Sfântul Pavel”. Proiectul artistului vizează similitudinile dintre două destine despărțite de 2000 de ani, dar unite de dorința de a construi un pod între religii și culturi: apostolul Pavel și preotul iezuit Paolo Dall’Oglio. Expoziția conține o serie de portrete ale celor doi, dar și ale unor personaje legate de destinele acestora: ambasadorul păcii Kofi Annan, pictorul rus Vereshchagin, contele von Moltke sau împăratul roman Nero.

Proiectul ”Five (Alleged) Artists” creat de artistul Carlo Caloro și curatoriat de Giuliana Benassi, prezentat de A+ Project Space în colaborare cu artQ13 din Roma, pune în prim plan procesul artistic în contextul social-cultural, proiect ce dorește să evadeze cu o subtilă ironie de la definiția specifică a ”artistului”, pentru a provoca și stimula participarea activă a publicului la procesul de recunoaștere. În acest joc între observator și observant participă cinci tineri artiști: Daniela Ciolomic, Augusta Cuc, Melitta Erzsébet Karácsony, Christine Ribstein și Maria Stoica.

La Galeria Nano, artistul Silviu Ciora încearcă să șteargă distincţiile între obiect şi spaţiul de expunere, între instalaţie şi happening, între substanţă şi formă/suprafaţă, cu ajutorul luminii ca liant între aceste categorii aparent divergente. În seara vernisajului, artistul propune o reprezentație live și multimedia a proiectului ”Epura”, alături de Alexandra Precul (chitară electrică) și Niko Florea (DJ, producer). La ATELIER INTACT, prin expoziția ”L’Atelier: Mes Enregistrements Sonores”, Flora Sopa continuă să-și dezvolte propria cercetare în domeniul muzicii și al picturii, prin reinterpretarea tehnicii ebru. Artista propune un performance în care vibrația sunetului e direct transcrisă în imagini plastice abstracte. La spațiul non+ULTRA, artistul olandez Martijn in ‘t Veld prezintă expoziția personală ”Sunny Side Up”.

În cadrul evenimentului aniversar va fi inaugurat un nou spațiu de artă: CAMERA Project, o extensie a artist run space-ului CAMERA al artistei Irina Măgurean. Expoziția ”(in)direct” prezintă lucrări semnate de Robert Somoglyi, student în anul 3 la Universitatea de Artă și Design din Cluj, departamentul Foto-Video.

Tot în data de 20 iunie, atelierele artiștilor rezidenți în Centrul de Interes vor fi deschise pentru o seară publicului. La etajul 1 pot fi vizitate: atelier István Betuker (proiectul ”Paralelle Welten”, cu lucrări de Remus Opriș), atelier Radu Comșa & Stefano Calligaro (proiectul ”Transfăgărășan” prezentat de Amaia Molinet), atelier de rezidență (proiectul ”The closed closet”, cu lucrări de Andrei Sclifos), atelier Ovidiu Leuce (proiectul ”Domestic Landscape”), atelier Alex Mirutziu, atelier Mihai Plătică, atelier Vlad Olariu, atelier Reborn; la etajul 3: atelier Gáspár Szilárd (proiectul ”Prometheus”, cu lucrări de Máthé László), atelier Istvan Cîmpan, atelier Răzvan Botiș, atelier Sorana Barb; la etajul 5: atelier Adrian Ghiman.

În plus, publicul mai poate vizita trei expoziții în desfășurare: ”The unnerving inches of being” – Alex Mirutziu, la SABOT, ”forming a self” – Johannes Wald, la BARIL și ”No light” – Jurriaan Löwensteyn, la CAMERA.

Program de vizitare

În data de 20 iunie, expozițiile vor fi deschise între orele 19:00 și 22:00, urmând ca din 21 iunie să se reia programul obișnuit al Centrului de Interes, de marți până sâmbătă, între orele 16:00 și 19:00. Intrarea e liberă.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza