Sărbătoare mare pe 9 martie 2022. Ce nu se face de Sfinții 40 de Mucenici

by Oana Spiru

Ziua este cinstită în memoria celor 40 de soldați români uciși în Sevastia în perioada domniei împăratului Licinus. Sărbătoarea este trecută în calendarul ortodox cu cruce neagră și aduce mai multe tradiții și obiceiuri.

Cei 40 de mucenici erau soldați care au mărturisit că sunt creștini acesta fiind motivul pentru care au refuzat să jertfească idolilor. Au fost supuși la numeroase chinuri, într-un final fiind scufundați într-o apă aproape înghețată de lângă cetate.

Sfinții 40 de mucenici marchează mai multe tradiții, obiceiuri și superstiții, cele mai multe dintre acestea fiind aducătoare de sănătate și prosperitate. În plus, sunt foarte multe lucruri pe care credincioșii nu le fac deloc.

Se spune că nu este bine să dai niciun ban cu împrumut în această zi de sărbătoare pentru că vei atrage ghinionul de partea ta. În plus, nu e indicat nici să ceri bani pentru că așa paguba și bolile nu te vor ocoli.

Totodată, pe 9 martie nu este bine să faci treabă prin locuință. Nu se face curat și nu se spală. Se crede că cei care nu țin cont de aceste lucruri vor avea o vară care le va aduce numeroase probleme.

De asemenea, o altă tradiție populară ne îndeamnă să nu ne certăm cu nimeni, în caz contrar vom atrage relele de partea noastră. Nu avem voie să fim supărați sau să purtăm dușmănie nici măcar celor care ne-au făcut rău.

Rugăciune către Sfinții 40 de mucenici

În altă ordine de idei, creștinii ortodocși știu că în această zi de mare sărbătoare este bine să ne rugăm. Una dintre rugile către cei 40 de mucenici se rostește încă de la primele ore ale dimineții și aduce sănătate.

„Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase. O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea.

Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre.

Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.

O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare.

Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție!”. 

Sursă: fanatik.ro/ doxologia.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza