Primăria vrea să revitalizeze zona Expo Transilvania din cartierul Mărăști, în cadrul unui proiect estimat la peste 2,2 milioane de lei. Planurile municipalității prevăd reamenajarea a peste 17 hectare, prin regenerarea și extinderea Parcului Aurel Vlaicu, amenajarea străzilor și spaţiilor publice adiacente și dotarea acestora cu echipamente cu tehnologie de tip Smart City, precum și prin realizarea unui parking.
Potrivit primarului Emil Boc, principalele obiective de investiţii ale proiectului sunt:
- modernizarea Parcului Aurel Vlaicu (suprafață parc : peste 10 hectare)
- aplicarea principiilor Walkable City, pentru îmbunătățirea calității spațiului public
- construirea unui parking în zona de intervenţie (min. 350 locuri)
„Spaţiul verde va fi nu doar reabilitat, ci şi extins, vor fi plantaţi arbori, vor fi realizate facilităţi sportive (baschet, minifotbal, aparate de fitness, jogging), zone de plimbare / promenadă, o zonă de joacă pentru copii în care dorim instalații de joacă creative, incluzive, ecologice.
Un alt punct de atracție îl va reprezenta teatrul în aer liber, respectiv spațiul amenajat pentru workshop-uri și evenimente. Proiectul include zone adaptate persoanelor cu dizabilități.
Componenta Walkable City a investiției include amenajarea de zone pietonale/ shared-space, infrastructură rutieră, trotuare, piste de biciclete, semnalizări, refacerea reţelei de iluminat public stradal, lucrări edilitare, montare mobilier urban, precum şi amenajarea spaţiilor publice prin echipamente cu tehnologie smart. Străzile vizate sunt:
- Str. Dâmboviţei – tronsonul dintre strada Ialomiţei şi calea ferată
- Str. Ialomiţei – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și intersecția cu strada Fabricii de Zahăr
- Str. Tribunul Vlăduţiu – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și strada Răsăritului Aleea Dâmboviţei – tronsonul dintre strada Dâmboviţei și strada Cojocnei
De asemenea, Primăria lucrează la identificarea amplasamentului pentru un nou parking de minimum 350 locuri în această zonă (ExpoTransilvania / IRA)”, a scris edilul Emil Boc pe rețelele de socializare.
Ținând cont de avize și exproprieri, timpul estimat până la lansarea procedurii de execuție este de 16-18 luni. Finanţarea investiţiei va fi realizată în prima fază din fonduri de la bugetul local, urmând ca ulterior să fie accesate surse de finanțare europene nerambursabile, după aprobarea programelor UE aferente următoarei perioade programatice.