Schimbarea la Față a Domnului. Tudor Sălăgean: „Interdicții legate de apă, de spălat și de scăldat, dar și de comportamentul în familie și în societate”

by Oana Spiru

În fiecare an, pe 6 august, creştinii prăznuiesc Schimbarea la Faţă a lui Iisus Hristos, care are drept semnificaţie momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un proroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său.

În calendarul tradițional, Schimbarea la Față era o sărbătoare importantă, marcată prin venirea nopților răcoroase și prin apropierea toamnei.

„Astfel, se credea că din această zi păsările călătoare își încep migrația înspre țările calde, șerpii și reptilele încep să se ascundă în pământ, frunzele încep să se îngălbenească, iar florile câmpului să își piardă culorile. De asemenea, plantele de leac începeau să își piardă puterile, motiv pentru care Schimbarea la față era ultima zi în care era indicată recoltarea lor. Pe de altă parte, sărbătoarea deschidea sezonul roadelor specifice toamnei, din această zi fiind permisă consumarea strugurilor și prunelor. Exista o întreagă serie de interdicții legate de apă, de spălat și de scăldat, dar și de comportamentul în familie și în societate. Toate aceste caracteristici ne dezvăluie o sărbătoarea cu străvechi rădăcini precreștine, legate de transformările înregistrate în întreaga natură”, povestește pentru Servus, Cluj!, istoricul și etnograficul Tudor Sălăgean.

Tradiții și superstiții

În această zi nu e bine să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de cineva, că așa vei fi până la următoarea sărbătoare. Fetele sunt sfătuite să nu se pieptene în această zi, pentru că nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește nici iarbă.

În această zi se duc la biserică mere, pere, prune şi mai ales struguri. Recolta aceasta se numeşte „pârga” din struguri.

Fructele se duc la biserică pentru a fi sfinţite, apoi se împart credincioşilor care participă la slujba praznicului. Se sfinţesc grădinile, boabele de grâu pentru semănat şi toate recoltele.

Oamenii care se roagă să scape de o patima se vor vindeca cu siguranță.

Femeile însărcinate care țin post in aceasta zi se vor bucura de o naștere ușoară şi de copii sănătoși.

În popor, se mai crede că toți cei care pleacă în călătorie in aceasta zi se vor rătăci pe drumul de întoarcere şi vor putea ajunge doar în momentul în care se întorc şi berzele.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza