Schimbul de haine, o nouă metodă pentru a reduce risipa în domeniul textil

by Bianca Baraboi

În spatele culorilor vibrante și al eleganței, se ascunde o realitate 𝐦𝐚𝐢 𝐩𝐮𝐭̦𝐢𝐧 𝐠𝐥𝐚𝐦𝐨𝐮𝐫𝐨𝐮𝐬. Cu aproximativ 150 de miliarde de articole de îmbrăcăminte produse anual la nivel global, moda e pe locul al doilea în topul celor mai mari poluatori din lume.

95% din deșeurile textile ar putea fi repurtate, refolosite sau reciclate, oferindu-ne o șansă de a transforma domeniul într-unul mai sustenabil și mai responsabil.

La Cluj-Napoca, o nouă metodă vine să susțină campaniile care vor să reducă risipa din domeniul textil: schimbul de haine între persoane. Astfel într-un cadru ales, persoanele se întâlnesc, socializează, descoperă ce stă la baza nevoii lor și fac schimb de articole textile, unele purtate, altele nepurtate, care poate zac de mult uitate în șifonier.

Ioana Pîrlea, inițiator proiect: Astăzi ne-am adunat să facem schimb de haine dar și să împărtășim sfaturi și păreri despre sustenabilitate. De ce facem asta ? E foarte simplu. Risipa în mediul textil este una uriașă, industria textilă este una care poluează extrem de mult, este în top 3 la nivel mondial dacă ne uităm la statistici, iar dacă ne uităm la obiceiurile pe care le avem ele nu sunt tocmai sănătoase sau prietenoase cu mediul. Purtăm mai puțin de o treime din hainele pe care le avem, însă sunt atâtea soluții prin care putem să combatem risipa.

Asociațiile și ONG-urile fac multe campanii și evenimente prin care lumea poate să doneze haine, să le modifice și se le repoarte, și mai nou să facă schimb de haine.

Participantă: Tocmai că mi-a plăcut foarte mult ideea de a schimba haine eu susțin foarte mult partea asta să circule hainele, să nu le aruncăm, sau și donez haine.

Participantă: Mi se pare o idee foarte bună, adică industria modei și fast fashionul ajunge să ne distrugă încet planeta și cred că dacă puțin câte puțin contribuim la combaterea acestui lucru o să fie foarte bine.

Participantă: Super tare am fost și la un alt eveniment cu schimbat de cărți și sunt pro orice chestie din asta care ne ajută să facem mai puțină risipă și să împărtășim, și cu copiii particip la evenimente de genul.

Misiunea acestor evenimente este de a aduce moda sustenabilă în inima comunității, de a crea practic o comunitate care este prietenoasă cu natura și mediul înconjurător, de a promova un stil de viață mai responsabil.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza