Federația Națională a Sindicatelor din Industria Alimentară trage un semnal de alarmă cu privire la criza economică spre care se îndreaptă România din cauza pandemiei. Printr-o scrisoare deschisă adresată președintelui României și Guvernului, angajații din industrie reclamă faptul că veniturile lor sunt mai mici decât șomajul tehnic, în condițiile în care lucrează la foc continuu pentru a asigura românilor hrana zilnică. Asta în timp ce Guvernul plăteşte ajutor de somaj şi pentru cei care au contracte de muncă cu timp parţial, arată reprezentnații Sindalimenta.
”În timp ce criza a lovit deja milioane de români şi mii sau zeci de mii de societati, îmi permit să atrag atenţia că este doar începutul. In ciuda faptului că Guvernul ascunde adevărul despre dezastrul economic spre care se îndreaptă România, partidele politice continuă să încaseze de la bugetul de stat subvenţii de milioane de lei. Într-o perioadă in care economia este lovită puternic, iar peste un milion de contracte de muncă numai din sectorul privat au fost suspendate, cele şapte partide parlamentare au încasat zilele trecute 23,8 milioane de lei, drept subvenţie de la bugetul de stat. Acest lucru demonstrează, încă odată, că pentru politicienii români curbele de sacrificiu sunt numai pentru popor, iar solidaritatea pe care o invocă toţi, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, este doar praf în ochi”, se arată în scrisoarea deschisă.
Sindicaliștii din domeniul alimentar propun și o serie de măsuri pentru a sprijini sectorul alimentar, precum:
– Eliminarea taxelor şi impozitelor pentru societăţile din industria alimentară pe o perioadă de 6 luni;
– Scutirea de la plata taxelor pe salariu pentru o perioadă de 6 luni în cazul angajaţiilor din industria alimentară;
– Stoparea exporturilor de materie primă pentru industria alimentară şi încurajarea importurilor pentru acest sector;
– Sprijinirea sectorului de procesare a cărnii prin acordarea de subvenţii pentru procesare.
Președintele Sindalimenta, Dragoș Frumosu, spune că semnalele de alarmă au fost transmise către Guvern și Ministerul Agriculturii, dar acestea au fost ignorate.