Tot mai multe persoane sunt confirmate cu COVID-19, iar în astfel de vremuri de criză pe rețelele de socializare au apărut numeroase informații neoficiale privind transmiterea acestui virus. Foarte mulți oameni își pun întrebarea dacă pot contacta COVID-19 de pe fructe și legume, mai ales că studiile au demonstrat că virusul rezistă o perioadă îndelungată pe diverse suprafețe.
Departamentul pentru Situații de Urgență îi liniștește pe cetățeni și susține că, deocamdată, nu există dovezi că noul coronavirus s-ar transmite prin intermediul fructelor sau legumelor.
„Nu a fost raportat nici un caz de transmitere al coronavirusului prin intermediul mâncării. Înainte de a pregăti mâncarea sau de a mânca este foarte important să ne spălăm pe mâini minimum 20 – 30 de secunde (cam cât durează să cântăm prima strofă din Deșteaptă-te Române!).
Este de așteptat ca prepararea termică riguroasă a alimentelor să elimine riscul de infectare al acestora.
Principalul mod de transmitere al infecției cu noul coronavirus este de la persoană la persoană. Transmiterea prin contactul cu suprafețe contaminate este și ea posibilă”, au transmis reprezentanții DSU, în cadrul campaniei de informare derulată pe rețelele de socializare.