Sfatul medicului: Cum trebuie să porți și să îngrijești lentilele de contact

by Oana Spiru

Lentilele de contact nu mai sunt o fiță în ziua de astăzi, sunt o necesitate. În functie de viciul de refractie existent si de varsta pacientului exista multe solutii de corectie a defectelor de vedere. Practic, lentilele de contact se adreseaza pacientilor care au defecte de vedere, respectiv dipotrii.

În Cluj, unul dintre cei mai apreciați și renumiți oftalmologi este dr. Dorin Nicula. Acesta susține că avantajul lentilelor de contact este că dau o vedere mai bună. Totodată, acesta confirmă faptul că lentilele de contact se pot prescrie si la dioptrii foarte mari.

„Lentilele de contact se aleg in principal dupa stilul de viata al purtatorului. Daca are nevoie de lentile permanente, daca are o viata foarte activa si lucreaza de dimineata pana seara, sunt lentile care se pot purta o perioada mai lunga de timp. Producatorii recomandă chiar lentile care se pot purta o saptamana sau chiar mai mult. Nu recomad sa se doarmă cu lentila de contact pe ochi pentru ca nu are nicio justificare. Se poate pune dimineata, se scoate seara. Seara, acasa, daca vrei sa te uiti la tv, intri la portul ochelarilor. Noaptea este bine ca ochiul sa fie liber”, explică Dr. Dorin Nicula.

Cum trebuie sa porti si sa ingrijesti lentilele de contact

Curatarea, dezinfectarea si pastrarea lentilelor de contact a devenit mult mai simpla in prezent decat in trecut.

In urma cu cativa ani, ai fi avut nevoie de mai multe tipuri de solutii de curatare si poate chiar de tablete cu enzime pentru o ingrijire corespunzatoare.

In prezent, solutiile multifunctionale se gasesc in orice magazin de specialitate, iar astfel de produse curata, dezinfecteaza si pastreaza lentilele de contact in conditii optime.

Persoanele care sunt sensibile la solutiile multifuntionale pot apela la sistemele de curatare pe baza de peroxid de hidrogen. Acestea curata foarte bine lentilele de contact, insa este foarte important ca instructiunile de folosire si de curatare sa fie urmate intocmai, iar solutia sa nu intre in contact cu ochii.

Cu toate acestea, poti evita oricand etapele ingrijirii lentilelor de contact prin purtarea unor lentile cu inlocuire zilnica.

Cum eviti problemele legate de purtarea lentielor de contact

Gasirea lentilelor de contact potrivite pentru tine se face prin metoda „incercare si eroare”. Pentru a fi sigur ca faci o alegere buna, mergi la medicul oftalmolog pentru un consult amanuntit si pentru a afla cu exactitate ce tip de lentile de contact ti se potriveste.

Oamenii reactioneaza, insa, diferit la materialele din care sunt confectionate lentilele de contact si la solutia de curatare a acestora.

De asemenea, parametrii corecti, care tin de dioptrii, diametru si gradul de curbura al lentilelor, pot fi determinati cu exactitate abia dupa ce ai purtat efectiv lentilele de contact, mai ales in cazul lentilelor bifocale sau al lentilelor torice pentru astigmatism.

Daca simti disconfort in timpul purtarii lentilelor de contact, ajustarea sau schimbarea lor te va ajuta cu siguranta.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza