Peste 6400 de cutremure între 3 și 5 grade Richter au zguduit insula Santorini în ultima săptămână, adică aproximativ un cutremur la fiecare 10 minute. Locuitorii sunt obișnuiți cu cutremurele, dar niciodată nu a fost atât de intens ca acum.
Oamenii de știință de la Universitatea din Atena spun că activitatea seismică foarte intensă din ultima vreme ar putea semnifica apariția unui nou vulcan sub insulă, ceea ce înseamnă o nouă grijă pe lângă vulcanul deja existent.
„Există în continuare această activitate tectonică, care normal că a indus stres în populaţie, mai ales că au apărut şi cutremure peste 5 grade. În acest moment, starea de urgenţă a fost declarată până în 4 martie, timp în care se monitorizează şi dacă apar noutăţi se adaptează deciziile care le iau autorităţile la noutăţile care pot să apară. Clar este că nimeni nu poate să spună populaţiei staţi liniştiţi că 100% nu va fi nimic”, a declarat Raed Arafat, șeful departamentului pentru Situații de Urgență, în direct la Digi24.
Peste 15 mii de locuitori au părăsit insula și aproximativ 4000 au mai rămas. Consecințele economice se vor vedea în lunile următoare, în special în turism.
Insula aștepta peste 3 milioane de turiști în sezonul de vară. Activitatea seismică ar putea dura săptămâni sau luni de zile. Autoritățile nu au interzis călătoriile pe insulă, însă multe afaceri, magazine și activități rămân închise, astfel, pentru turiști s-ar putea să nu fie o experiență prea plăcută.