Curtea de la Cafe Bulgakov a fost plină zilele acestea de cei care iubesc slănina și produsele preparate din carne. 22 de producători, de carne și nu numai, sunt prezenți acolo și își așteaptă clienții fideli, cărora le plac lucrurile făcute cu dragoste în primul rând.
Am trecut și noi pe acolo și chiar de la intrare ne-am lovit de slănina care atârna în copaci. Și dacă porcul nu zboară, ei bine, se pare că slănina da.
Domnul Kovacs Mihai este din Sf Gheorghe și de 6 ediții vine mereu cu preparatele sale să îi bucure pe clujeni. El este și cel care a ales această prezentare a slăninii. Carnea sa provine de la porci crescuți în propria gospodărie, o fermă unde porcii au condiții ca în sălbăticie.
Baza e slănina. Avem mai multe sortimente, avem și slănină normala dar slănina de mangaliță care este baza o caută oamenii. Cred că așa își dau seama… oamenii au început să învețe ce este bun și pentru asta caută. Chiar dacă nu ia bucăți mari, ia puțin în prima zi și apoi revin și cumpăra. Vedeți, am aici slănină de mangaliță cu boia și usturoi , asta se topește în gura!, ne-a declarat domnul Mihai.
Tot acolo l-am întâlnit și pe Szasz Gyuri care mereu participă și la concursul cu slănina, și de cele mai multe ori și câștigă: De câteva ori am luat premiul întâi, mai un doi, când cum. Deci trebuie încercat și asta, ca și oriunde, să participi. E cel mai important.
Kovacs Ferenc: Ce găseste lumea la noi? Găsește o grămadă de produse de casă făcute încă cu suflet și cu îndurare și cu răbdare și găsește prieteni, cel puțin pentru noi asta e, un prilej de întâlnire an de an, ne-a declarat gazda din ultimii a festivalului.
Și dacă totul a început în urmă cu 14 ani când 6 prieteni s-au întâlnit la o terasă să deguste slănină, azi numărul producătorilor care participă este mult mai mare și vin chiar și din alte orașe.
Sunt 22 de producători mai ales din zona Clujului dar au venit și din secuime , și din Țara Călatei și din Câmpia Transilvaniei, chiar și din Sibiu, spune Attila Molnar, președinte al Asociației Breasla Meșteșugarilor și organizatorul evenimentului.
Slănină de mangaliță afumată cu rumeguș de fag sau doar fiartă cu usturoi și dată cu boia, slănină din gușă de mangaliță, coaste,piept, jumări – sunt doar câteva dintre produsele care îți fac cu ochiul. Un lucru e sigur însă: slănina rămâne printre preparatele preferate ale românilor.
Reporter: Ce ați cumpărat azi?
Client: Niște produse de mangaliță pe care le găsești destul de greu la magazinele din oraș. Și produse de calitate și făcute de mici producatori.
R: Ați luat slănină?
Client: Slănină am cumpărat și pastă de jumări și un borcan de miere de salcâm.
R: E slănina mâncarea preferata a romanilor ?
Client: Da, absolut, cu ceapa roșie.
R: Pentru ce stați la rând?
Client: Slănină de mangaliță extra și cea cu boia este foarte bună, ca am mai luat și zilele trecute și am venit să mai iau extra.
R: Este slănina un preparat preferat de români ?
Client: Da, sută la sută!
Dacă nu ați apucat să treceți pe la SlanăFest mai aveți timp astăzi!