SMURD Cluj a marcat 30 de ani de activitate în slujba oamenilor

by Bianca Baraboi

30 de ani de activitate și sute de mii de vieți salvate. Asta înseamnă prezența în județul Cluj a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare. SMURD Cluj a marcat trei decenii de existență printr-un eveniment memorabil, desfășurat joi, 4 iulie 2024.

La ceremonie a luat parte domnul doctor Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Acesta a ținut să evidențieze frumoasa tradiție a SMURD Cluj, acordând emblema de onoare a Departamentului pentru Situații de Urgență.

„Din păcate, nu îl avem alături de noi la ceremonie pe Bernard Muller, care s-a stins din viață. Fără el și insistența sa, SMURD Cluj nu ar fi existat. Foarte multă lume a pus umărul la construcția SMURD Cluj, la fel cum s-a întâmplat și pe plan național. Întotdeauna am avut sprijin să progresăm, dar și piedici, peste care am trecut. Aici, voluntarii reprezintă una dintre cele mai importante componente. E păcat că nu se înțelege rolul educativ al acestui sistem pentru viitorii medici. Eu i-aș îndemna pe toți studenții la medicină să vină ca voluntari la SMURD. Am sărbătorit 30 de ani la Bihor și la Sibiu, iar la anul marcăm 35 de ani la Mureș. Acestea sunt primele patru județe care au influențat restul României, pentru a ajunge cu SMURD-ul peste tot. Vreau să le mulțumesc tuturor colegilor și să vă urez succes! La mulți ani!”, a spus domnul doctor Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

De asemenea, la ceremonie a fost prezent și domnul colonel doctor Constantin Florea, prim adjunctul inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, care a înmânat diploma de excelență a IGSU.

Îmi aduc aminte că în 1996, alături de domnul general Moldovan, am fost în practică la Cluj. Eram la Colina și vedeam în fiecare zi acea mașină roșie, respectiv ambulanța cu care lucrau prietenii din Germania. În jurul lor se aflau foarte mulți studenți și era o atmosferă foarte frumoasă. Acel spirit s-a păstrat și astăzi. Felicitări și la mulți ani! Să vă întoarceți întotdeauna sănătoși acasă de la toate intervențiile!”, a precizat colonel doctor Constantin Florea.

Nu în ultimul rând, la eveniment au fost prezente oficialități militare și civile, precum și medici, paramedici, voluntari sau pompieri. SMURD Cluj, denumit inițial SMUR, a luat ființă prin colaborarea Grupului de Pompieri Cluj, UMF Cluj-Napoca și Organizația orașelor Partenere Köln – Cluj-Napoca. Mașinile de intervenție și întreaga dotare medicală au fost primite ca donație din partea partenerilor din Köln. Astfel, primul apel al SMUR Cluj a fost primit in dispeceratul pompierilor la 1 iulie 1994. Începând cu anul 2000, partea medicală a SMURD este finanțată de către Spitalul Județean de Urgență Cluj prin intermediul UPU-SMURD.

Dezvoltarea a continuat, iar din 1 august 2007 sunt operaționalizate încă 4 echipaje SMURD, 1 de Terapie Intensivă Mobilă (TIM) aflat la subunitatea de Pompieri Colina, și 3 echipaje de prim ajutor aflate în Dej, Huedin și Turda în cadrul detașamentelor de pompieri din aceste localități. În aprilie 2008, au devenit operaționale două ambulanțe de prim ajutor în localitățile Gilău și Aghireșu. În anul 2010 s-a inaugurat echipajul de prim ajutor, în localitatea Băișoara.

În noiembrie 2011 se deschide Centrul de Formare și Pregătire în Descarcerare şi Asistenţă Medicală de Urgenţă, care are ca scop instruirea atât a paramedicilor pompieri din județele alăturate Clujului cât și instruirea paramedicilor voluntari din cadrul ISU Cluj. Câte un echipaj de prim ajutor funcționează, din septembrie 2013 în localitatea Mociu, iar din noiembrie 2016, în localitatea Florești. Două motociclete SMURD, pentru intervenția rapidă în mediu urban, au fost operaționalizate pe 30 august 2017, prin proiectul Fundației pentru SMURD și al partenerilor săi. Astfel, paramedicii pompieri asigură reacția promptă în cazurile critice pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Ultimele două echipaje de prim ajutor care au fost operaționalizate pe raza județului Cluj sunt în municipiul Gherla, din aprilie 2022, respectiv în localitatea Jucu din aprilie 2024.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza