Specialiștii din domeniul cardiologiei și chirurgiei cardiovasculare s-au întâlnit la Cluj

by Cristina Mihaila

Cele mai complicate intevenții chirurgicale în domeniul cardiologiei vor fi dezbătute și analizate de peste 300 de specialiști din țară și din străinătate. Timp de trei zile aceștia vor împărtăși cele mai noi tehnici de tratament în cadrul celei de a IV-a ediții a Congresului Național ,,Progrese în cardiologie și chirurgie cardiovasculară”.

 Evenimentul își propune să ofere participanților o revizuire cuprinzătoare a celor mai importante progrese care au fost făcute în chirurgia cardiacă minim invazivă, chirurgia cardiacă a adultului și chirurgia cardiacă pediatrică, dar și chirurgie vasculară, angiologie și nu în ultimul rând cardiologia clinică și intervențională, cu scopul îmbunătățirii cunoștințelor și abilităților medicale în acest domeniu.

Dr. Adrian Molnar, managerul Institutului Inimii de la Cluj: ”A fost o perioadă grea pentru toți, a fost o periaoadă în care nu am putut să ne organizăm, nu am putut să participăm la manifestări așa cum eram obișnuiți anual să fie. Este un congres care a devenit o tradiție și sper să se păstreze ani de zile de acum înainte și în care dezbatem progresele care au fost făcute de-a lungul anilor în ceea ce privește cardiologiea modernă și reprezintă chiar și subiectul acestui congres în care vom prezenta realizări deosebite, cazuri deosebite rezolvate, noi direcții în care evoluează cardiologia, chirurgia cardiacă, în ceea ce privește tratamentul modern, medicația,  dieta și așa mai departe. Sper ca participanții să găsească indicații noi și utile pentru a trata pacienții indiferent de țara de unde provin”.

Sunt organizate și sesiuni dedicate tinerilor rezidenți și studenți, asistenților medicali și tehnicienilor perfuzioniști. Activitățile și cazurile vor fi prezentate de experți și speakeri din cele mai mari spitale din țară și din străinătate. Invitat de onoare este Prof. Dr. Mircea Bârsan,  cel care în urma cu 31 de ani realiza prima intervenție pe cord deschis la Institutul Inimii din Cluj-Napoca. Acesta s-a arătat impresionat de modul în care medicina în cardiologie și chirurgie cardiovasculară a evoluat.

”Diferența din perioada de acum 31 de ani și momentul de față este uimitoare pentru medicină, parcă s-a schimbat și pentru mine. La ora actuală sunt unele lucruri pe care le aud și nici nu credeam că se poate ajunge la așa ceva. Iar tinerii doctori chirurgi, cardiologi, anesteziști, realizează niște performanțe pe care nu le realizam acum 30 de ani”, a spus doctorul Bârsan.

Evenimentul din acest an marchează și două aniversări. Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la înființarea Institutului Inimii din Cluj-Napoca, de către cel al cărui nume îl poartă în prezent , prof. Nicolae Stăncioiu. La eveniment a fost prezent și primarul Emil Boc, cel care a și deschis sesiunea de dezbateri.

”Am prezentat Clujul prin cele patru litere T: un oraș al talentelor bazat pe universități, un oraș al toleranței unde fiecare ar trebui să se simtă acasă, un oraș al tehnologiei pentru îmbunătățirea calității vieții și nu în ultimul rând un oraș unde încrederea este cheia de coagulare a întregii comunități. O altă aniversare este că s-au împlinit 30 de ani de când profesorul Stăncioiu a înființat Institutul inimii și nu în ultimul rând 31 de ani de când am avut prima operație pe cord deschis realizată de profesorul Bârsan și este o mare onoare să avem alături de noi oameni care au făcut istorie și au făcut Clujul și România mândră prin realizările medicale”, a spus Boc.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza