Pe modelul Clinicii Medicală 1, toate unitățile medicale de stat din Cluj iau măsuri pentru a evita aglomerarea și pentru a putea interveni cu preponderență în cazul urgențelor și a pacienților cu probleme grave de sănătate. Inclusiv Institutul Inimii a suspendat pentru moment internările și intervențiile chirurgicale programate, fiind operate doar urgențele cardio-vasculare.
”În acest moment nu se mai fac internări programate și intervenții chirurgicale programate, pentru a putea să ne ocupăm cu prioritate de cazurile urgente și să nu ținem paturile ocupate. Astfel, în caz de nevoie, vom putea prelua pacienți cu alte afecțiuni de la Spitalul de Boli infecțioase, pentru a veni în sprijinul colegilor de acolo. Suntem pregătiți în orice moment pentru urgențe”, a explicat directorul medical al Institutului Inimii, dr. Adrian Molnar.
De asemenea, conducerea spitalului județean s-a întâlnit cu medicii șefi ai secțiilor care funcționează în clădirea Medicală I, dar și cu șefii secțiilor Medicină Internă II și III. ”S-a stabilit de comun acord că, dacă Spitalul de Boli Infecțioase nu va mai putea prelua pacienți, vom veni în sprijinul colegilor noștri, oferind locurile disponibile din clădirea Medicală I, respectând circuitele epidemiologice. În acest sens, secțiile care își desfășoară activitatea în clădirea Medicală I vor funcționa la 30-40% din capacitate, au reprogramat internările pacienților cu patologie cronică, iar, în funcție de patologie, o parte din cazuri vor fi preluate de secțiile Medicină Internă II și III. La nevoie, toate paturile din clădirea Medicală I se pot elibera în 24 de ore”, au anunțat reprezentnații spitalului.
De altfel, în toate spitalele coordonate de Ministerul Sănătății vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor ( inclusiv paturi ATI) și evolutia epidemiologica locală. În funcție de dinamica situatiei se va putea decide chiar interzicerea internarilor programate.