Update. Spitalele ies din starea de urgență și riscă să intre în criză de sânge. Numărul donatorilor a scăzut la jumătate

by admin

Odată cu ieșirea din starea de urgență, spitalele din țară se pregătesc să revină treptat la activitatea normală și să preia bolnavii cronici și cazurile care nu au fost considerate o urgență în ultimele două luni. Pe măsură ce bolnavii de pe listele de așteptare vor umple spitalele, cadrele medicale se vor lovi de o nouă criză. Din cauza pandemiei, numărul donatorilor de sânge a scăzut la jumătate, iar stocurile de sânge existente se vor epuiza rapid. Spre exemplu, la Institulul Inimii din Cluj, numărul intervențiilor pe cord deschis au fost limitate. 

„Momentan avem câte două operații pe zi, însă va trebui să creștem numărul pentru că sunt sute de pacienți care așteaptă pe liste și sperăm să putem să le facem, să nu ne lovim de o criză de sânge. Atunci degeaba vom fi noi pregătiți cu celelalte resurse, că nu vom putea să facem operații. Săptămâna trecută am avut o solicitare din partea Centrului de transfuzii de a limita numărul de operații pentru că nu sunt donatori. Astfel, pe tot parcursul săptămânii am operat doar urgențele și trei bolnavi cronici. Săptămâna aceasta am mărit numărul de operații pe cord deschis la două pe zi, plus urgențele. Deocamdată nu am avut probleme, dar știm că există o criză de donatori ceea ce ne limitează și pe noi ca număr de operații”, a declarat pentru Servus, Cluj chirurgul și directorul Institutului Inimii, Adrian Molnar.

Aceeași situație este și la Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj, acolo unde numărul intervențiilor a scăzut semnificativ încă de la instaurarea stării de urgență. 

„În perioada aceasta, operațiile sunt limitate într-o oarecare măsură din cauza Covid-19, dar bineînțeles că trebuie să ținem cont și de criza actuală de sânge de la centru de transfuzii, deoarece a scăzut foarte mult numărul donatorilor în ultima perioadă. Spre exemplu de la 15-20 de intervenții pe zi s-au redus numărul operațiilor la 4-5 pe zi. Noi facem apel către oameni să meargă și să doneze sânge pentru ca centrele de donare să se poată descurca, deoarece sunt mulți pacienți care au nevoie de transfuzii de sânge. Există mulți pacienți care sunt în situație critică și vin la spital cu hemoglobina de 5, adică cu hemoglobină mică și au nevoie de transfuzie. Cazurile care se prezintă acum la spital sunt în principiu mai grave decât înainte și e mare nevoie de sânge în aceasta perioadă”, a explicat medicul specialist urolog, Mihai Suciu.

În aceste condiții, clujenii sunt așteptați să doneze, iar pentru asta Centrul de Transfuzii a pregătit un set de măsuri stricte pentru a evita infectarea cu COVID-19. Donatorii vor trece printr-un pretriaj în care trebuie să completeze un chestionar asemănător cu cel dintr-un aeroport, în care să declare că nu au fost infectați și nu au intrat în contact cu persoane suspecte de îmbolnăvire cu noul coronavirus. La intrarea în centru, acestora li se va măsura temperatura, vor fi dezinfectați și vor primi măști.

„Deocamdată putem să asigurăm comenzile de sânge, poate puțin mai restrâns la cele cu Rh negativ, acolo unde sunt și donatori mai puțini. În schimb, numărul de donatori a scăzut cu aproape 50% în această perioadă. (…) Foarte mult tineret vine la donare, în mare parte IT-iști. Acum pentru că lucrează de acasă, poate ajung mai greu până aici, poate le-a fost și frică din cauza restricțiilor, dar se putea bifa în declarație donarea de sânge. Cred că încă există o reticență care sper să se remedieze curând. Tot timpul este nevoie urgentă de donare de sânge, nu doar acum. Fac un apel către toți clujenii să vină să doneze. Cea mai mare problemă în a asigura necesitatea de sânge o întâmpinăm la grupa A+ pentru că acolo sunt cele mai mari solicitări și la cele cu Rh-, 0-. Dar noi îi așteptăm pe toți, din toate grupele să doneze”, a explicat directorul Centrului de Transfuzii Cluj, Adriana Sime.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza