Primăria Cluj-Napoca, în colaborare cu Asociația Nevăzătorilor din România, a implementat sistemul StepHear, pentru ghidarea și îndrumarea persoanelor cu deficiențe de vedere. Aplicația asigură orientarea în spațiul înconjurător pentru persoanele cu deficiențe de vedere prin suport audio și senzori de proximitate și a fost implementată în primă fază în 3 locații din municipiu urmând ca aceștia să fie amplasați în alte 28 de locații din oraș. Valoarea totală a proiectului se ridică la 792.540 lei, suma fiind finanțată din bugetul local iar durata de implementare este de 18 luni.
Proiectul a fost implementat inițial la Centrul de Informare pentru Cetățeni al Primăriei de pe Calea Moților, la Direcția de Evidență a Persoanelor și în zona străzii Memorandumului. Extinderea va avea loc în zone precum:
- Piața Unirii,
- Piața „Lucian Blaga”
- strada Napoca și străzile adiacente strada Universității, strada Mihail Kogălniceanu
- Cinema Mărăști
- Direcția de Asistență Socială și Medicală de pe Strada Venus
- Aeroportul Cluj
- Gara CFR
- Parcul Central „Simion Bărnuțiu”
- Cluj Arena
- Sala Polivalentă
Fiecare locație va fi dotată cu senzori și echipamente STEP-HEAR, care funcționează prin Bluetooth și oferă ghidare audio. Astfel, utilizatorii beneficiază de informații detaliate despre locație, descrierea împrejurimilor și direcțiile de urmat. Prin acest proiect oferim o calitate a vieții mai bună pentru toți cetățenii din Cluj-Napoca.
”Primăria extinde de la 3 la 31 numărul de locații unde persoanele cu deficiențe de vedere pot să utilizeze o aplicație pe telefon prin Bluetooth pentru a ajunge mai ușor la destinație. Este vorba despre aplicația StepHear, prin care persoanele cu deficiențe de vedere sunt ajutate să găsească diverse obiective de interes public și interes general din Cluj-Napoca ghidându-se cu ajutorul telefonului”, a transmis pe pagina sa oficială de Facebook primarul Emil Boc.