Studiu IRES: Românii se declară foarte preocupați de soarta animalelor sălbatice. O treime ar fi de acord cu desființarea grădinilor zoologice

by admin

La începutul lunii mai, o organizație pentru protecția mediului a anunțat că Arthur, cel mai mare urs din România, a fost vânat de către un membru al monarhiei din Liechtenstein în localitatea Ojdula (județul Covasna), într-o arie naturală protejată. Autoritățile au declanșat o anchetă în acest caz, existând suspiciuni privind fapte de abuz în serviciu cu obținerea de foloase materiale pentru sine sau altul.

În acest context, IRES a realizat un sondaj pentru a vedea care sunt percepțiile și atitudinile românilor privind protejarea mediului și a animalelor sălbatice. Potrivit rezultatelor studiului, 42% dintre români spun că protecția animalelor în general este o cauză „foarte importantă” pentru ei, iar 46% o cauză pe care o consideră „importantă”. De asemenea, când vine vorba de legislație și de măsura în care aceasta apără sau nu drepturile animalelor sălbatice, 39% dintre cei intervievați spun că legislația le apără „slab” , iar 40% „slab sau deloc”.

Cât privește modul în care sunt exploatate animalele sălbatice, 54% dintre cei intervievați se declară pentru interzicerea experimentelor pe animale, mai ales dacă există metode alternative care ar permite să se renunțe la metoda de testare a diverselor produse sau medicamente pe animale, în timp ce 53% susțin interzicerea comerțului cu blănuri. De asemenea, 45% se declară în favoarea interzicerii creșterii delfinilor și focilor pentru delfinarii, iar peste o treime dintre români (36%) sunt de acord cu desființarea grădinilor zoologice ori cu interzicerea creșterii animalelor sălbatice.

Cât privește situația ursului din România vânat ca trofeu de un descendent al monarhiei de Liechtenstein, 79% spun că au auzit de acest caz iar 73% consideră că a fost o partidă ilegală.

Pentru faptul că ar fi fost vânat alt urs decât cel pentru care a fost emisă autorizația de vânătoare, responsabil pentru această situație este în opinia a 44% dintre cei intervievați statul român, iar 43% îi consideră responsabili pe cei care au organizat vânătoarea. 74% cred că a fost vorba cu siguranță de „acte de corupție”, fără de care nu ar fi fost posibilă uciderea ursului.

Sondajul a fost realizat prin metoda CATI (intevievare telefonică asistată informatic), pe un eșantion simplu, aleatoriu, de 1.004 respondenți majori, la nivel național, cu o eroare de plus, minus 3,1%.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza