Din clipa în care s-a anunțat, anul trecut, că România va intra în carantină și, pe lângă multe alte activități, sportul ne va lipsi cu desăvârșire, fostul fotbalist Ionuț Rada a simțit că este un bun prilej să ajute. Cum? Motivând zi de zi sute sau chiar mii de persoane să facă mișcare. Alături de comunitatea sa, #TheRadaWay, a reușit să construiască o bază. Zi de zi, timp de 6 luni, de cealaltă parte a ecranului, Ionuț a convins prin antrenamentele sale live să-și convingă următorii să facă cât mai mult sport. Și-a dorit “să îi miște” și la propriu, și la figurat după cum ne-a dezvăluit.
“Am făcut un clip video pe care am apucat să îl postez pe pagina mea de Facebook înainte de carantină. Practic era un antrenament live în care îmi desfășuram exercițiile în grădina mea. Știind ce va urma, am încercat să invit oamenii să învățăm să facem mișcare împreună. Din a doua zi de carantină deja trecusem la treabă. Am considerat că fiecare, din toate domeniile trebuie să ajutăm, iar eu m-am gândit să ofer aceste servicii, această pasiune a mea pentru sport. M-am gândit la cei care nu sunt atât de norocoși să stea la casă că va fi foarte greu pentru ei să stea închiși, atât emoțional, cât și fizic. Am vrut să-i ajut cu mare drag pe toți cei care mă urmăresc”, ne-a explicat fostul fotbalist.
Această motivație de a mișca lucrurile a devenit treptat chiar menirea sa:
“Multă lume mă întreabă de ce fac chestia asta, n-aș putea să fac cu totul o altă meserie? Însă pe lângă activitățile pe care le fac acum și tot ceea ce mă leagă de sport, de fotbal, în adâncul meu este și faptul că menirea mea în a doua etapă a vieții este să fac cât mai multă lume să facă mișcare zilnic. Prin felul meu de a fi, prin ceea ce transmit, mă gândesc că pot să conving acea persoană din spatele ecranului. Că o inspir, că o motivează antrenamentele sau tot ceea ce postez, mă bucură foarte mult. Surprinderea mea plăcută este faptul că din ce în ce mai multă lume urmează calea #TheRadaWay.
Pentru mine, aceasta a fost o primă etapă din întregul proiect. Lumea chiar mă întreabă când voi mai face live-uri zilnice ca în perioada celor 6 luni de zile. Am antrenamente adaptate, gândite pentru un om normal, nu pentru un sportiv de perfomanță. La inițiativa lor m-am gândit ca miercurea să aibă loc antrenamente adaptate pentru copii. După încheierea live-urilor, bucuria mea se regăsea în vizualizarea acelor clipuri video primite de la părinți în care care diverși copii exersau doar vâzându-mă. Erau exerciții de neuromotricitate, de coordonare, iar copiii le practicau cu bucurie”, ne povestește Ionuț.
De la antrenamentele propriu-zise a trecut și la challenge-uri, care îi vin câteodată așa, instant. Printre cele mai recente se numără și 50 de flotări executate în 50 de secunde: “Încerc să inspir oamenii să-și depășească limitele, comoditatea și să facă cât mai mult sport. Provocările pe care le postez pe paginile mele de socializare vin și în urma sesizării unei <<căderi>> a comunității mele. La un moment dat, am postat un clip video cu acel ceas biologic care a transmis un mesaj. Foarte multă lume a reacționat pozitiv. Au fost câțiva care mi-au zis <<băi, gata, ies afară să fac exercițiile astea>>. M-a bucurat mult că am reușit să-i “mișc”. Mesajele lor sunt ca un schimb de energie pentru mine”.
Exercițiile sale se adresează tuturor categoriilor de vârstă, de la cei mici până la cei mari. Satisfacția vine din feedback-ul primit: “În postarea cu cele 50 de flotări m-a impresionat o persoană care a postat un clip video în care executa câteva exerciții fizice. Este un exemplu pentru noi și a câștigat tot respectul meu. Am cunoscut această persoană doar în mediul online. Are 65 de ani și aleargă distanțe lungi, de anduranță. Deci da, se poate și la 40, și la 65. De asemenea, în rândul copiilor, prioritatea numărul unu este să facă sport, să se miște încontinuu. Vă dați seama câtă energie au ei și de multe ori, din cauza pandemiei, nu au reușit să și-o exteriorizeze. Au stat o perioadă bună închiși în case, iar pentru dezvoltarea lor este necesar sportul. Sincer să fiu, mă voi gândi la mai multe provocări și pentru ei, poate flotările și unele exerciții li s-au părut mai dure pentru vârsta lor”, mai spune el.
Pentru cei care spun că nu au spațiu, are o rezolvare: “Dacă chiar își doresc, pot muta canapeaua în cameră și să-și amenajeze locul cât de cât pentru câteva momente de mișcare. Îi încurajez să nu renunțe să facă sport, mereu le spun în clipurile live pe care le fac. Mă bucur că mulți dintre ei și-au redescoperit această plăcere pentru sport. Le doresc să continue și să se autodepășească mereu. Rolul lor este să reușească să-i convingă și pe alții să facă mișcare. Trebuie să miște și la propriu și la figurat pe cineva”, a încheiat fostul fotbalist.