Festivalul Street Food a revenit la Cluj într-o ediție specială de octombrie. Atât gurmanzii, cât și curioșii sunt așteptați pe Aleea Stadionului pentru a degusta din bunătățile expuse, să asculte muzică bună și să se relaxeze. Și fiindcă toamna a fost destul de capricioasă până acum, ne-am propus să vedem cu ce ne-am putea ”încălzi”puțin, încercând experiențe noi. Categoric pentru asta e nevoie de condimente, iar mâncarea picantă are acest dar de ”a da foc” papilelor gustative, spre deliciul unora și disperarea altora. La acest capitol, cu siguranță nu ar trebui ratată mâncarea indiană, reprezentată la festival de Indivan. Aici găsim de la Butter Chicken până la preparatele vegane Samosa și Onion Baji.
”Samosa și Onion Baji se servesc pe străzile din India. Sunt ca niște aperitive un pic mai consistente. Onion Baji este un aluat din făină de năut, făină de orez, ceapă și condimente indiene. Samosa este un colțunaș din aluat de făină de grâu și făină de năut în care punem cartof fiert, mazăre, stafide și condimente indiene. Ambele merg cu sosul nostru de tamarind care este vegan de asemenea, coriandru și lime. De obicei la un preparat indian ar trebui să ai lângă un mic garnish, fie că e un pic de ceapă murată, coriandru sau o felie de lime. De cele mai multe ori farfuria este colorată de la condimente. Printre ingrediente folosim turmeric, pudra de coriandru, chimion, scorțișoară, păstăi de cardamom și semințe de leuștean”, declară bucătarul manager, Radu Constantinescu.
Preferatul publicului e însă Butter Chicken, tocmai pentru faptul că e picant. ”Se prepară într-o oală sau tigaie. Se pune puțin ulei la încins și ardei iute tocat. După ce se lasă la călit, se adaugă unt. Cum s-a topit untul, pui ceapă din belșug. Apoi se adaugă pasta de ghimbir și usturoi. Le călești pe toate și apoi intri cu condimentele sub formă de pudră. Asta este baza, curry după cum știe lumea. Adăugăm carnea de pui și o gătești puțin în acel curry. Adăugăm roșii pasate, gătim încă 10 minute și terminăm cu smântână și frunze de schinduf uscat”, povestește Radu.
Pentru multitudinea de condimente e recunoscută și mâncarea mexicană, prezentată de cei de la Pokka. Aici puteți încerca tradiționala quesadilla cu pui, care conțin suficientă ceapă și ardei cât să vă stârnească pofta. Nici banalul deja Burrito nu e de neglijat, mai ales că rețeta conține obligatoriu niște sos salsa iute, și acesta numai bun să pună puțin jar pe limbă.
Dacă tot ne plimbăm printre culturi și arome, facem o oprire și la mâncarea chinezească. Niște bunătăți de la Sushi Point ori un pui cu bambus și sos sweet chilly sau niște pachețele de primăvară de la Shanghai Chinese Food pot fi alegerea potrivită pentru cei care preferă aromele mai echilibrate.
Practic, la Street Food Festival găsești orice, pentru toate gusturile. De lângă preparatele mai exotice enumerate, nu lipsesc nici specialitățile grecești, frcutele de mare sau burgerii. Ne-au mai atras însă atenția și niște ”mici sârbești”, denumiți ”cevapcici”. ”Sunt mai subțiri, lungi, se fac din carne de vită și, ce e mai important, nu conțin bicarbonat”, ne explică cei de la food truck-ul Republica Plejeskavica. Așadar, de toate pentru toți e puțin spus. Ediția de octombrie de Street Food e o călătorie culinară prin jurul lumii. Poftă mare!