De peste 2.000 de ani, Craciunul celebreaza Nasterea lui Iisus. Craciunul este una dintre acele sarbatori in care ne place sa fim alaturi de familie, cu masa plina de bunatati, si sa revenim, daca avem ocazia, la originile noastre. Parcă nicăieri nu miroase mai bine cozonacul decât într-o bucătărie de țară, rustică și minimalistă, îmbogățită doar de harul și sufletul celei care-i frământă.
Tradiții și obiceiuri
O traditie spune ca în ajunul Craciunului nu se bea rachiu, bautura diavolului, pentru ca acesta își bate joc apoi de cel ce-l bea. In Bucovina se spune ca nu e bine sa ai lucruri imprumutate in perioada sarbatorilor de iarna, asa ca in preajma Craciunului se recupereaza sau se restituie lucrurile imprumutate. In Moldova nu se da nimic din casa in ziua de Ajun, nu se arunca nici macar gunoiul.
În Transilvania se colinda în ajun de Craciun: dimineata colinda copiii mici, seara vin copiii de scoala care canta colinde la fereastra si primesc nuci si colaci, dupa care urmeaza flacaii – care sunt cel mai bine primiti in casele cu fete de maritat. Un alt obicei transilvan este colindatul cu “capra” – la care participa flacaii din sat si tinerii insurati. Un tanar este deghizat in capra si danseaza in curtea celor colindati.
O altă tradiție importantă este chiar masa de Crăciun. În data de 25 decembrie ia sfârșit postul Crăciunului, care durează aproximativ șase săptămâni. În această zi, oamenii se pot desfăta cu bucatele tradiționale de Crăciun: tobă, lebar, sarmale, caltabos, colaci, cozonaci, pită, prăjituri, salate, cârnați sau friptură. Carnea folosită pentru prepararea bucatelor de Craciun este proaspătă, întrucât de Ignat, în data de 20 decembrie, are loc un alt obicei: tăierea porcului.
foto: Digi24.ro